Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här brukade det vara liv och rörelse men numera är det tidigare kommunhuset i Växjö tomt. Huset är en dyr affär för kommunen, notan går på 2,7 miljoner kronor. Årligen. Hör mer om detta i klippet. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Skattebetalarnas nota: 200 000 kronor i månaden för öde kommunhus i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

I drygt ett år har det gamla kommunhuset i Växjö stått tomt. Det finns planer på att bygga bostäder på platsen men inget beslut är ännu taget. Väntan är dyr, för bara driftkostnaderna stannar på omkring 2,7 miljoner kronor om året.

Efter att Växjö kommun flyttat sin verksamhet till det nybyggda kommunhuset vid stationen köpte det kommunägda bostadsbolaget Växjöbostäder fastigheten som kommun lämnade, för 157 miljoner kronor.

Planen för fastigheten har varit att bygga bostäder men inga beslut är ännu tagna. Rene Jaramillo (M) är ordförande för Växjöbostäder.

Växjö

– Vi har skissat lite på hur det skulle kunna bli. Förutom kommersiella lokaler kan jag tänka mig att det skulle kunna bli hyresrätter och seniorbostäder.

Det ekar tomt i korridorerna. Dörrar, toalettstolar och allt annat som kan återbrukas är redan bortforslat. Den välkända statyn i form av en björn som tidigare stod i entréhallen är flyttad till det nya huset.

Höga driftkostnader

Driftskostnaden för det tomma tidigare kommunhuset ligger på omkring 2,7 miljoner kronor om året. Innan huset eller delar av det börjar att hyras ut får Växjöbostäder inte in några intäkter.

– De som äger Växjöbostäder är ju Växjöborna själva och vi har fått ett förtroende att ta hand om och förvalta de tillgångarna. Det här är ju ett viktigt område för hela Växjö och därför är det väldigt viktigt att vi tar rätt beslut här framöver, säger Rene Jaramillo (M).

Ska försöka att hålla tidsplanen

Tidsplanen för när fastigheten kan vara omvandlad till lägenheter i Växjö är enligt Rene Jaramillo någon gång i slutet av år 2024.

– Det är tidsplanen som vi har haft från början och den ska vi försöka hålla. Men man måste också ha respekt för den verklighet som vi lever i och de ekonomiska förutsättningarna som finns,  säger Rene Jamarillo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet