Distriktsveterinären: ”Ser ett ökat tryck under jourtid”

Uppdaterad
Publicerad

Veterinärbristen i Sverige har fått flera djursjukhus att stänga ner sin jourverksamhet och på många håll är distriktsveterinärerna de enda som har beredskap nattetid. Men de kan inte erbjuda avancerad vård och trots ett ökat tryck från smådjursägarna går sjukare – och större djur före.

I SVT:s kartläggning har vi tittat närmare på öppetider på 18 veterinärskliniker och djursjukus i Småland och 3 kliniker i Blekinge – och ingen av dessa erbjuder nattjour för smådjur.

Distriktsveterinärerna är de som finns i beredskap på nattetid för både stordjursservice och smådjursservice. Dock kan de endast kan ge enklare primärvård på smådjur.

”Som en vårdcentral”

– Man kan tänka på oss som en vårdcentral. Så det innebär att vi inte kan ge någon intensivvård, eller utföra några avancerade utredningar eller ha inneliggande patienter, säger Karolina Dahlqvist, regionchef för distriktsveterinärerna i region syd.

Hon menar även att det finns ett prioriteringssystem vid hög belastning.

– Om det är väldigt många sjuka djur samtidigt så prioriteras de djur som inte kan röra på sig, som inte kan ta sig någonstans.

Hänvisas till Skåne

Karolina Dahlqvist säger att om distriktsveterinärerna bedömer att ett djur behöver mer avancerad vård, hänvisas de till ett ställe som kan ge den typen av vård.

– Om man tittar på Småland och Blekinge så finns det nattöppna djursjukhus i Malmö, Göteborg och Helsingborg.

Det innebär alltså att om ens smådjur behöver mer avancerad vård nattetid, hänvisas de inte av distriktsveterinärerna till någon klinik i varken Småland eller i Blekinge.

Högre tryck från djurägare

Att det inte finns någon nattöppen jourklinik för smådjur är något som Karolina Dahlqvist menar märks av hos distriktsveterinärerna.

– Det ser vi är en ökande trend och att det är sker på alla distriktsveterinärernas mottagningar i landet, det är ett ökat tryck på förfrågningar för smådjur på jourtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.