– Dödstalen nådde sin topp för ett bra tag sedan och har nu stadigt gått ner i flera veckor, säger Arne Runehagen.
Även antalet nya bekräftade smittofall har minskat. Detta trots att Region Kronoberg börjat med allmän provtagning för ungefär en vecka sedan. Två procent av alla som testas för covid-19 i Kronoberg testas positivt. När situationen var som värst i länet var den andelen uppe i 20 procent.
Sommaren påverkar smittspridningen
Att en mindre andel nu testas positivt för covid-19 tror Arne Runehagen inte beror på att testningen nu omfattar allmänheten.
– Jag tror inte att det spelar någon roll att vi testar bredare grupper. Då liksom nu testas de som har symptom som är förenliga med covid-19, säger han.
Arne Runehagen berättar att det snarare sannolikt beror på att smittspridningen i länet minskar och att människor i stort har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer om god handhygien och att hålla social distans. Han menar också att sommaren kan påverka smittspridningen.
– Det har gjorts väldigt mycket för att begränsa smittspridningen. Det är mindre spridning nu. Men man blir också inte lika förkyld på sommaren som på vintern, säger Arne Runehagen.
Ingen smitta på äldreboenden
Närmare hälften av alla som avlidit med covid-19 i Sverige har bott på äldreboenden. I Kronoberg har nu ingen brukare på något boende eller personal inom hemtjänsten bekräftad covid-19, för första gången på flera månader.
Arne Runehagen tror att det dels beror på att alla äldreboenden vidtagit kraftiga åtgärder för att stoppa smittspridningen. Och dels eftersom smittspridningen har minskat i samhället som helhet.
– Har vi ingen smittspridning i samhället kommer vårdpersonal inte att kunna ta med sig det in på sin arbetsplats. Har du spridning i samhället så kommer vårdpersonal att bli smittad och sannolikt att föra det vidare. Det hör ihop, säger han.
Så många är smittade – kommun för kommun
Alvesta: 168
Lessebo: 27
Ljungby: 131
Markaryd: 88
Tingsryd: 96
Uppvidinge: 29
Växjö: 419
Älmhult: 94