Två granbarkborrar som har krypit in under barken på en gran. Foto: SVT

Granbarkborren plågar skogen – skadorna större i år

Uppdaterad
Publicerad

Granbarkborren, som plågat de småländska skogarna i flera år är fortfarande ett problem. Förra året orsakade den skador på cirka en miljon kubikmeter för skogsägarna i organisationen Södra Skog och i år väntas skadorna bli ännu större.

– Många blir bestörta. Det som skadats kan vara gammal skog som man skött i två generationer. Då är det väldigt tråkigt att komma ut och se den torr och död, säger Anders Jakobsson, områdeschef i Långasjö för Södra Skog.

När det är varmt och torrt, som under sommaren 2018, minskar granarnas förmåga att bilda kåda, vilket blir ett utomordentligt slagläge för granbarkborren.

Förra årets värme har påverkat

Insekterna får då fler träd att angripa och lägga sina ägg i, vilket ökar mängden granbarkborrar. Och 2019 ser ut att bli ett värre år för skogsägare i såväl Småland, Blekinge som Östergötland.

– Den situation vi har i år har mycket att göra med förra årets extrema värme som gynnade granbarkborrarna och missgynnade granarna, som fick en nedsatt vitalitet och blev dåliga på att försvara sig. Nu ser vi en vidare följd av detta, med väldigt stor population av granbarkborren, säger Magnus Petersson, chef för skötsel och entreprenörsutveckling på Södra Skog i Växjö.

Det är inte granbarkborren i sig själv som dödar granarna, utan en sorts svamp de för med sig, så kallade blånadssvampar. Dessa svampar stoppar vattenflödet i granen, vilket leder till att delar och sedan även hela träd sakta torkar ut och dör.

Skadorna kan bli värre 2019

Under 2018 skadades upp till en miljon kubikmeter skog för Södra Skogs medlemmar. Den svamp granbarkborren infekterar trädet med gör att trädet minskar i värde. Värdet minskar i takt med att trädet dör.

– Just nu ser det här året ut att bli värre än förra året. Det vi får lägga krut på nu är att avverka och få ut så mycket skadad skog som möjligt, säger Anders Jakobsson.

Hur mycket skog som har tagit skada i år är i nuläget oklart men Södra Skog kommer att genomföra en inventering senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.