• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I klippet förklarar Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetschef på branschorganisationen Ekologiska Lantbrukare, varför det är bra att välja ekologiskt. Foto: TT/SVT

Intresset för ekojordbruk minskar: ”Stor förlust för vår miljö”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för ekologiska produkter har stannat av och enligt en ny rapport från Ekologiska lantbrukarna kommer ekoarealen i Sverige att börja minska för första gången.

– Det är en stor förlust för samhället och vår gemensamma miljö, säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetschef på branschorganisationen Ekologiska Lantbrukarna. 

Enligt Ekologiska Lantbrukarnas nya tvåårs-prognos kommer arealen som brukas med ekologiska metoder att minska med 35 000 hektar i Sverige fram till 2022. Den ekologiska produktionen har aldrig tidigare backat sedan 1985 när Krav bildades. 

– Till 2022 kommer vi ha en minskning på 5,7 procent av arealen. Det är en historiskt stor minskning och konsekvensen blir att mängden bekämpningsmedel kommer att öka.

Svårt att nå miljömålen  

Statistik från Jordbruksverket visar att andelen jordbruksmark för ekologisk odling och bete har ökat i alla de småländska länen de senaste tio åren. Störst har ökningen varit i Jönköpings län där andelen gått från 14 procent 2009 till 24 procent 2019. I Kronobergs län ökade andelen under samma period från cirka elva procent till cirka 17 procent och i Kalmar län från åtta procent till elva procent. 

Regeringen har satt som mål att andelen ekologisk brukad jordbruksmark i landet ska vara 30 procent år 2030. 

– Om produktionen börjar backa blir målen svåra att nå och det gör också att det blir svårt att nå våra gemensamma miljömål. Men vi ska komma ihåg att det är en prognos, så vi har möjlighet att vända det här, säger Sofia Sollén-Norrlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.