I klippet kan du höra näringschefen Karin Bååth, och ödehusägarna Robert och Emelie prata om hur svårt det är att få ägare till ödehus att vilja sälja. Foto: Clary Kroon/SVT

Intresset för ödehus är stort – men få är till salu

Uppdaterad
Publicerad

Många är intresserade av att köpa ett ödehus på landet, men det finns få till salu. Emelie och Robert köpte ett ödehus i utvandrarbygden 2020, ett hus som flera varit intresserade av att köpa under 30 års tid.

– Det är många som har stannat och frågat om de inte ska sälja huset, men det har alltid varit ett nej. Det tog nästan 30 år av tjat för att få dem att sälja det, berättar Emelie.

Att intresset är stort för ödehus visar Lessebo kommuns projekt där de jobbar för att fler hus på landsbygden blir bebodda. Nu är det 170 personer som har anmält intresse för ödehusen till kommunen.

Efterfrågan är större än tillgången 

När Lessebo kommun gjorde en inventering, så identifierade de 150 ödehus. Nu jobbar de för att husen ska bli bebodda och kommunen har ett mål att det ska vara 10 000 invånare till år 2025.

– Ägarna behöver inte sälja sina hus, utan de kanske vill flytta in själva, eller kanske hyra ut. Vi vill att det ska lysa i fler fönster, säger Karin Bååth, näringslivschef och ansvarig för projektet i Lessebo kommun. 

Men vill inte de som anmält intresse till kommunen köpa ett ödehus? 

– Jo, det vill de. Jag önskar att jag hade ett helt lager med fastigheter på landsbygden. Efterfrågan är betydligt större än tillgången i dagsläget. Vi får göra ett litet upprop till de kringliggande kommunerna, att det är dags att börja ödehusinventera, för efterfrågan finns, säger Karin Bååth.

Inflytt om två år

Emelie och Robert har precis börjat renovera sitt ödehus och det räknar med att det kommer ta omkring två år innan de kan flytta in. De kommer att göra det mesta arbetet själva och de räknar med att det kommer att kosta mellan 1,5 och 2 miljoner kronor. 

I klippet nedan får du följa med på en rundtur i Emelie och Roberts ödehus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.