It-entreprenören Björn Sundeby vill bygga ett nytt huvudkontor i Växjö till sitt företag IST. Hans dröm är att bygga ett hus med kvalité och som ser ut som ett 1890-tals palats. Inspiration har han fått från bland annat Strandvägen i Stockholm.
– Jag förstår August Strindberg när han gick på Strandvägen, fick energi och inspirerades av de här vackra byggnaderna. Jag tycker att varje byggnad är som en tavla, säger Björn Sunderby.
”Fula fyrkantiga lådor”
Sedan 18 år tillbaka bor han i Schweiz tillsammans med sin fru och två barn, men han är uppvuxen i Småland. Han kallar Växjö sin hemstad och det är för honom självklart att IST:s huvudkontor ska ligga där och ingen annanstans.
Men byggprojektet stötte på motstånd direkt, för enligt Björn Sundeby var det svårt att hitta en arkitekt som ville rita ett hus med stenhuggeri och trädetaljer från en svunnen tid.
– Arkitektskolan säger att man ska rita i den tid som man befinner sig i och det verkar som att den tid vi befinner oss i bara består av fula fyrkantiga lådor i olika former. Jag tycker inte om den arkitekturen, utan för mig är synintrycket viktigt. Jag tycker att man ska kunna gå utanför och njuta.
”Stor utmaning”
Björn Sundeby kom till slut i kontakt med arkitekten Ola Broms Wessel på Spridd i Stockholm. De var villiga att ge sig in i projektet och rita huset.
– Vi tycker att det är väldigt intressant att försöka rita något med referenser till en tid som inte refereras så ofta i dagens arkitektur. Det är också en stor utmaning för oss att jobba med helt andra material än vad vi brukar få göra, säger Ola Broms Wessel.
De kommer att inspireras av gammal byggteknik och Ola tror att de kan återknyta till hantverk och lokal produktion.
Byggprojektet har också fått hård kritik från flera arkitekter. Bland annat har Växjö arkitekturförening skrivit ett brev till byggnadsnämnden där de framför hård kritik mot byggplanerna och vill stoppa det.
”Intressant debatt”
Arkitekten Ewa Bjerler är en av motståndarna som skrivit under brevet och hon tycker att det här är fel hus på fel plats.
– Jag tycker inte att man ska ha en byggnad av den volymen och storleken på just den här platsen där stad möter landsbyggd, säger hon.
Hon ser det också som ett demokratiskt problem om människor som har mycket pengar ska få bygga vad de vill.
Debatten kring det omtalade sekelskifteshuset blev åter aktuell när Ola Broms Wessel nyligen besökte Växjö för att delta i en paneldebatt på Linnéuniveritetet. Där deltog även Ewa Bjerler och eleverna från byggnadsutformnings- och byggingenjörsprogrammet fick ställa frågor.
– Det var en intressant debatt som verkligen speglar vilka olika åsikter det kan finnas om ett sådant här projekt. Jag är själv överlag positiv till den, säger Karl Örkenby som går sista året på byggnadsutformingsprogrammet.
Men hans kurskamrat Sofie Karlsson håller inte med.
– Jag tycker inte att huset passar in här. Det är en väldigt pampig byggnad och jag tror att den kommer att sticka ut för mycket, säger hon.
Paneldebatten avslutades med en omröstning och då röstade uppskattningsvis över 90 procent av studenterna för att byggnaden ska uppföras.
Ett helt kvarter med sekelskiftesstil
Björn Sundeby känner att han har stöd från både invånarna i Växjö och politikerna. Kritiken från arkitektkåren känner han sig mest road över.
– Det roar mig mycket att det har blivit en sådan uppståndelse. Jag tycker att det är som i kejsarens nya kläder. När jag säger: titta husen som byggs i dag är fula. Då ser alla andra också att de är fula och undrar varför vi inte kan bygga något vackert istället, säger han.
Björn Sundeby räknar med att de kan börja bygga det nya huvudkontret Sigfridhäll 2019 och att det ska stå klart 2021. Enligt byggnadsnämndens ordförande Nils Fransson (L) är det inte orimligt, men det beror på hur den juridiska processen går.
Men planerna slutar inte där för Björn Sundeby, utan han vill bygga fler hus i samma stil. Efter inflytten i det nya huvudkontoret i sekelskiftesstil är planerna att IST:s nuvarande kontorsbyggnad, som ligger i det gamla landstingshuset, ska rivas. Där ska istället byggas ett helt kvarter med lägenheter, affärslokaler och kontor. Byggnaderna räknar Björn Sundeby ska stå klara 2024.