Två tjejer står med sina skoldatorer i en korridor med skåp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessica gick två år på Thoren Business School i Växjö. Nu kommer hon inte kunna ta examen efter tre års gymnasiestudier på naturprogrammet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Jessica fick för lite undervisning på Thoren Business School i Växjö – måste gå komvux för att klara examen

Uppdaterad
Publicerad

Jessica hade ett år kvar till studenten när hennes skola, Thoren Business School, efter omfattande kritik från Skolinspektionen fick stänga med kort varsel.

Nu går hon sitt sista år på en annan skola – men kommer inte att kunna ta gymnasieexamen i juni.

Majoriteten av de elever som gått sina två första år på naturprogrammet på Thoren Business School kommer inte att kunna ta gymnasieexamen till sommaren. En av dem är Jessica från Alvesta, som började gymnasiet på Thoren Business School i Växjö hösten 2022.

Samma termin som Jessica började på skolan inledde Skolinspektionen en omfattande granskning av den. En granskning som ledde fram till att skolans tillstånd återkallades i juni i år.

För få undervisningstimmar – drabbade många elever

Skolinspektionens kritik handlade bland annat om att eleverna schemalagts för få timmar.

”Undervisningstiden är grundläggande för elevernas möjligheter att nå målen med sin utbildning och bristerna i detta avseende drabbar många elever i flera årskullar och på olika program vid skolenheten.”, skriver de bland annat i sitt beslut.

Nu är Jessica och hennes klasskompisar hänvisade till att läsa på komvux för att kunna ta examen.

– Jag hade förstått det om det var för att man själv inte hade presterat tillräckligt bra i skolan. Men nu är det ju Thoren Business School som har gjort så att vi behöver gå på komvux, säger Jessica.

Ingen undervisning på måndagar första året

Jessica märkte redan under första året att undervisning uteblev.

– På måndagar hade vi ingen undervisning, för vi skulle ha kemi och vår lärare ville ge tiden till de som gick i trean eftersom de skulle ta studenten.

Kursen i kemi flyttades fram till årskurs två. Men totalt sett saknade Jessica ändå så många poäng när hon slutade tvåan att hon inte kommer hinna ta ut en examen i juni nästa år.

En delad bild som visar en man i en kostym framför en modern byggnad med trädgård i bakgrunden till vänster. Till höger syns en skolbyggnad med röd dörr och flera personer som sitter på trappen. Det finns också en grön soptunna vid trappen. Thoren Business School.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I den klassen är det så för majoriteten av eleverna, att de inte kommer att hinna ta igen alla kurser, säger Växjös gymnasiechef Henrik Ahlin. Foto: SVT

Många måste gå komvux för att få examen

Kommunala Katedralskolan, där Jessica går nu, har hjälpt henne och hennes klasskompisar att välja ut vilka kurser de ska fokusera på i trean.

Men allt som krävs för en examen kommer sannolikt inte att rymmas.

– På grund av att det var så turbulent på Thoren så har kommunen hjälpt oss så att vi inte ska känna för mycket press, de har lagt upp en bra plan. Men det är lite surt att vi inte kommer att kunna göra gymnasiearbetet. Det och fysik 2 kommer vi som går natur att behöva läsa på komvux.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.