SVT har tidigare berättat om paret som kom till vaccineringen, och sedan tackade nej när de fick reda på vilket vaccin de skulle få. Regionen debiterade dem då 400 kronor för uteblivet besök. Paret, som menade att de inte alls uteblivit, anmälde region Kalmar län till JO – och nu får paret rätt.
JO kritiserar regionens avgift, då man anser att paret inte i förväg fått information om vilket vaccin som skulle komma att erbjudas. JO konstaterar att det enligt hälso- och sjukvårdslagen är möjligt för regioner och kommuner att ta ut avgifter från patienter som uteblir från avtalade sjukvårdsbesök, men man tycker inte att denna situationen faller under lagens ramar.
Anses inte innefattas i lagtexten
– Den aktuella situationen kan inte anses innefattas i det i lagtexten valda uttrycket ”uteblir från avtalade besök”. Uttrycket för närmast tanken till den situationen att patienten över huvud taget inte har inställt sig, säger chefsJO Erik Nymansson i ett pressmeddelande.
– Jag anser inte heller att det är förenligt med de grundläggande kraven inom hälso- och sjukvården på frivillighet, information och delaktighet att patienter som tackar nej i den situationen drabbas av en avgift, säger Erik Nymansson.
Regionen backade
Regionrådet Christer Jonsson (C) berättar för SVT att man slutade skicka ut fakturor redan när JO-anmälan kom och att det därför inte hann skickas ut särskilt många fakturor.
– Vi gjorde den bedömningen att det kanske fanns en poäng i JO-anmälan utifrån det man hänvisade till och vi väntade på ett ställningstagande.
Enligt Christer Jonsson har regionen förståelse för kritiken från JO, men menar att man där och då tog beslutet efter den situation som rådde.
– Man ska komma ihåg att det var en väldigt speciell situation när det här hände. Det var ont om vaccin, hårda prioriteringar och Folkhälsomyndigheten var tydlig med att man inte skulle få välja vaccin. Då tog vi beslutet att om man inte tar vaccinet så ska det räknas som ett uteblivet besök, då vi inte kunde genomföra det som var ändamålet med besöket.
Det finns i dagsläget inget beslut om hur man ska gå tillväga med de personer som redan betalat in pengarna för debiteringen av det så kallade uteblivna besöket.
– Principiellt sett vorde det en rimlig slutsats att man återbetalar pengarna, säger Christer Jonsson.