Under hela september månad ska Joanna och Daniel bara köpa och äta lokal mat. De strävar efter att handla så lokalt som möjligt, men gränsen för vad som kan räknas som närproducerat har de satt vid 25 mil.
– Vi ville testa om det är miljömässigt, tidsmässigt och överlag vardagsmässigt hållbart. Vi hoppas också kunna inspirera fler att nyttja de lokala producenterna, säger Joanna Kohnen.
Stort intresse i Småland
SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att det finns ett stort intresse i Småland och på Öland att vilja köpa närproducerade livsmedel. Här vill hela 83 procent gynna det lokala, enligt en undersökning som Novus gjort nyligen.
Under Joanna och Daniels septembermånad har de märkt av att många producenter inte finns överhuvudtaget i närheten där de bor.
– Det handlar om basala produkter som buljong eller havregryn till frukostgröten, Det har varit svårt att hitta några ersättningsprodukter för ris och spagetti, säger Joanna Kohnen.
Kostar betydligt mer
Joanna och Daniel har ännu inte gjort något uträkning på hur mycket de lagt på mat under september, men det är betydligt mer än om de hade handlat i en vanlig livsmedelsbutik. Enligt Joanna är det framförallt mejeriprodukter, kött och certifierade grönsaker som har kostat mycket.
Det finns dock knep för att hålla nere kostnaden och som Joanna gärna tipsar om.
– Våga testa att äta mer vegansk mat. Använd mycket bönor och rotfrukter som är billigt. Skogen har också gett oss mycket. Vi har plockat mycket bär och svamp.
Under utmaningen har de valt att undanta kaffe, te, salt och peppar.