Markus Rosenlund är klubbchef. Foto: Niclas Wimmerberg

Trendbrottet – Kalmar FF kan starta damverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

På måndag tas beslut om Kalmar FF ska att starta ett flicklag, och i framtiden finns planer för ett damlag. KFF har tidigare visat svagt intresse för damfotboll i förenigen. I stället har flickorna hänvisats till IFK Kalmar finns som en ren damfotbollskubb.

– Det är en trend bland de allsvenska klubbarna att starta flicklag, det är ett förslag som kommer från våra medlemmar, säger Marcus Rosenlund, klubbchef Kalmar FF som låter positiv till idén.

Ett av de sportsliga målen

Vid föreningens årsmöte nu på måndag 7 mars,  i samband med en strategisk plan som skall vara uppnådd 2027, kommer beslutet att tas. 

– Ett av de sportsliga målen är fotboll i föreningen för flickor och i förlängningen damfotboll, vi vill att fler tjejer skall börja spela fotboll säger Marcus Rosenlund klubbchef Kalmar FF.

I dagsläget bedriver Kalmar FF enbart pojk- och herrfotboll.

Hur fort kan det gå att starta ett flicklag i Kalmar FF?

– Det är ju lite upp till mig. Om förslaget går igenom kan detta bli verklighet redan efter semestern.

Finns det någon plan för sammanslagning med IFK Kalmar i förlängningen?

– Inte i nuläget.

IFK Kalmar vill se en sammanslagning

Enligt IFK Kalmars klubbchef har man föreslagit ett djupare samarbete tidigare, senast 2021. En motion som Kalmar FF:s medlemmar inte gav stöd till.

– Jag kan se svårigheten med en sammanslagning av två anrika klubbar som våra två i Kalmar. Men vi har ju redan börjat ett samarbete genom att vi kommer att spela våra hemmamatcher på Guldfågeln arena, säger Stefan Einarsson klubbchef IFK Kalmar.

Kan det finnas en öppning i förlängningen, tror du?

– Ja, Kalmar FF:s damlag skulle i så fall bli tvunget att starta i div 4 och det är en lång väg till allsvenskan i så fall. Det blir ju i och för sig inte någon direkt konkurens mellan lagen sportsligt och med sponsorer på samma sätt. Men jag tror att det kommer att finnas öppningar.

Inga hårda känslor mellan klubbarna då?

– Nej, vi har daglig kontakt och har ju redan inlett ett samarbete i och med att vi kommer att spela våra hemma matcher på Kalmar FF:s arena. säger Stefan Einarsson klubbchef IFK Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.