Arkivbild med äldre person i rullstol och sköterska ståendes bredvid, båda med ryggen mot kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anställda på Borgmästargården har många förslag om att förbättra arbetsmiljön. Bilden är inte kopplad kring det aktuella boendet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Äldreomsorgslyftet har gett Kalmar 50 nya undersköterskor – men satsningen avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner har pekat på positiva resultat och mer utbildad personal inom äldreomsorgen via den statliga satsningen Äldreomsorgslyftet. I år 2023 löper den treåriga satsningen dock ut.

Äldreomsorgslyftet är en statlig satsning som syftar till att höja kompetensen inom äldreomsorgen genom utbildning och kompetensutveckling.

Under de tre senaste åren har till exempel Kalmar kommun tagit emot cirka 37 miljoner kronor, enligt uppgifter från socialdepartementet. Personal inom äldreomsorgen har med hjälp av dessa pengar kunnat arbeta halvtid och samtidigt studera halvtid.

Kalmar

Kompetenssatsning avslutas

Mattias Ask, förvaltningschef på Kalmar kommun, säger att satsningen sedan 2020 har gett kommunen 50 nyutbildade undersköterskor.

Nu i år 2023 löper satsningen dock ut och det är oklart om det blir någon fortsättning. Mattias Ask tycker att det är synd.

– Eftersom det inte finns något beslut om att fortsätta efter 2023 kan vi tyvärr inte starta nya utbildningar i höst, säger han.

Största delen av pengarna har inte använts

Enligt äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) har Kalmar kommun inte använt hela det belopp som kommunen fått från staten under åren 2020-2023.

Det faktum att kommunerna inte använt alla de pengar som staten skjutit till är också ett av skälen till att hon nu vill utvärdera satsningen noga.

– I Kalmar kommun var 84 procent oanvända det första året och det andra året användes inte 60 procent av pengarna, säger Anna Tenje (M) till SVT Nyheter Småland.

Pandemin omöjliggjorde satsning

Mattias Ask på Kalmar kommun säger att anledningen till att de inte använde pengarna är pandemin.

– Det har inte varit möjligt att använda alla medel eftersom pandemin inneburit att vi har haft en oerhört hög personalfrånvaro.

De pengar som staten betalat ut till Äldreomsorgslyftet och som ännu inte använts kommer kommunerna att behöva lämna tillbaka till staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet