Från och med april kommer personalen i äldreomsorgen inte längre ha delade turer på schemat. Det vill säga att arbetsdagen delas upp i två delar med fri tid emellan passen.
– Vi har jobbat med det här i fem år, för att minska de delade turerna. Nu är vi nere i 20 procent av vad det var en gång i tiden, så när de här riktade statsbidragen kom från regeringen var det en relativt lätt sak att göra, säger Michael Ländin (S).
Finansieras med regeringspengar
Riktade bidrag från regeringen ligger till grund för kommunens satsning, och enligt plan ska man inte behöva nyanställa för att klara omställningen.
– Om man räknar på 6,2 miljoner är det ett tiotal anställda, men det vågar jag inte lova. Vi har en del som jobbar deltid som nu har möjlighet att växla upp till heltid, säger Michael Ländin (S).
Regeringspengarna räcker däremot bara för att finansiera satsningen inledningsvis. Från 2022 kommer kostnaderna behöva täckas av den egna budgeten.
– Då tror vi att arbetssättet ska ha satt sig, så att vi kan fortsätta arbetet på ett bra sätt.
Nästan all personal berörs
Totalt berörs 1 000 av de 1 300 personer som jobbar inom den kommunala äldreomsorgen av beslutet.
– Det här ser vi jättepostitivt på, säger Marie Simonsson, sektionsordförande på Kommunal i Kalmar län, och fortsätter:
– De delade turerna är ett arbetsmiljöproblem. Det här betyder att våra medlemmar får hela arbetspass i ett streck, och inte behöver gå hem några timmar på dagen för att sedan komma tillbaka och jobba kvällspass.