För den som bor på norra Öland är det i princip ett måste att flytta. Bussarna går sällan, och resan tar lång tid mellan till exempel Löttorp och Kalmar.
– Efter pandemin har vi sett att efterfrågan på våra studentbostäder sjunkit från universitetsstudenterna. Dessutom har vi under en längre tid också fått förfrågningar på bostäder till gymnasieelever, säger Maria Kindberg Johansson, marknadschef Kalmarhem.
Tio elever har nappat
Erbjudande om att delta i pilotprojektet har gått till ett 40-tal elever. Hittills har drygt tio av dem nappat på att vara med, och har också erbjudits eller kommer erbjudas en studentbostad.
– Samma hyra gäller som för universitetsstudenter med skillnaden att det är vårdnadshavaren som står på kontraktet fram tills eleven blir myndig.
Projektet pågår under ett år och om det faller väl ut kan det utökas.
– Målet är att det ska ingå i vår ordinarie uthyrning och vi hoppas även kunna erbjuda detta till ungdomar i fler kommuner.
Om pilotprojektet
Pilotprojektet genomföras för att undersöka möjligheten att erbjuda studentbostäder till gymnasieelever.
Kravet för att delta i pilotprojektet är att man bor i Borgholms kommun och har rätt till inackorderingstillägg, alltså ett ekonomiskt stöd för boende och resor till och från hemorten.
Eleverna som söker kommer erbjudas en studentbostad med inflyttning vid höstterminens start.
Källa: Kalmarhem