Magnus Hellström och Jonas Bonnedahl ser båda stora möjligheter med att utveckla Ottenbys forskningsarbete kring fågelburna sjukdomar. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Ottenby fågelstation kan bli unikt kunskapsnav för fågelburna sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar planerna fart för att göra Ottenby fågelstation på södra Öland till ett kunskapsnav kring forskningen om fågelburna sjukdomar.

Det unika läget på Södra Öland kan komma att bli ett nav för samverkan mellan Region Kalmar, Linnéuniversitetet och Ottenby Fågelstation.

I en avsiktsförklaring som nyligen klubbades i regionstyrelsen pekar Region Kalmar på vikten av kunskap i frågor som rör riskerna med infektionssjukdomar som sprids mellan människor och djur, samt antibiotikaresistens.

Förutsättningarna för ett kunskapscentrum i Ottenby har funnits länge, menar Jonas Bonnedahl, överläkare i infektionsmedicin och tidigare forskningschef i Region Kalmar. 

– Man är jätteduktiga på att fånga fågel och ha fågelforskning här och de senaste decennierna har man forskat mycket på zoonotiska infektioner. Jag vill understryka att det här egentligen inte är något nytt, säger han.

”Ingen tvekan om hur viktigt det är”

Intresset för den här typen av forskning har också fått ett rejält uppsving på grund av pandemin.

– Jag tror inte någon behöver tveka över hur viktigt det här är. Vi är mitt uppe i en coronapandemi som också är en zoonos och i Kalmar län har vi under året haft en av de värsta fågelinfluensaepidemierna under modern tid , säger Jonas Bonnedahl.

Att Ottenby också skulle bli ett ännu mer attraktivt besöksmål är ytterligare en faktor som vägs in i beslutet.

Se mer om planerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.