Foto: Tomas Lundström/Ricardo Garcia Canchaya

Se ryttarna i Sveriges största ponnytävling – 1200 starter i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Oskar Cup samlar unga ryttare från hela södra Sverige och Gotland. Tävlingarna, som rids i klasserna Lätt E till Medelsvår B, omfattar nästan 1200 starter under helgen.

Det är sjunde året som ridtävlingen Karl-Oskar Cup , som är en regional och lokal hopptävling för ponny, arrangeras. På Värendsvallen i Växjö är tävlingen i full gång.

– De första tävlande tycker att det är en fin bana och en fin anläggning. Vi får positiva lovord och vi är mycket nöjda, säger Lars Nilsson, tävlingsledare.

300 hästar

Ridtävlingen började på torsdag och pågår fram till söndag. Tävlingen arrangeras i samverkan mellan Växjöortens Fältrittklubb, Lammhults ridklubb och Norrvidinge Ryttarsällskap.

Växjö kommun bidrar med parkerings- och uppställningsplatser för de omkring 150 hästarna som kommer från olika delar av Småland och även Gotland. Totalt kommer omkring 300 hästar vara på plats under tävlingarnas gång.

Foto: Ricardo Garcia Canchaya

”Våra tjejer får synas”

Genom att förena alla goda hästkrafter har klubbarna lyckats etablera ridsporten så att även tjejerna får stå i rampljuset, menar Lars Nilsson.

– Det är en tjejidrott och när vi intar de här etablerade arenorna så kan våra tjejer synas och få uppmärksamhet. Annars är det mycket fotboll och hockey som syns, säger han.

Sveriges största ponnytävling

I dagsläget har 1167 tävlingsstarter anmälts men arrangörerna tror att det kan bli upp mot 1200. Når man upp till den siffran skulle det göra Karl-Oskar Cup till Sveriges största ponnytävling, enligt Lars Nilsson.

Förra året hade tävlingen 800 starter men nu kan tävlingen inte växa mer:

– I år har vi utökat med en fjärde tävlingsdag och jag tror att både kapacitet och logistik inte tillåter ett större arrangemang. Vi vill nog inte bli större än så här heller, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.