Bilar som kör på Ölandsbron.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ölandsbron är ungefär halvvägs på sin livslängd. Gudrun Brunegård (KD) vill därför redan nu väcka frågan om en ny. Foto: Marko Säävälä/TT

KD-förslaget: utred ny Ölandsbro

Publicerad

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) vill bygga en ny Ölandsbro. I en motion till riksdagen vill hon ge Trafikverket i uppdrag att se över förutsättningarna för en andra bro över sundet.

Ölandsbron är omodern och underdimensionerad, det menar riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) från Vimmerby. Därför har hon skickat in motionen som går ut på att ge Trafikverket i uppdrag att utreda förutsättningarna att bygga en ny.

– Vi måste också ha alternativ, så man inte är beroende av en bro. Just i säkerhetssynpunkt, säger Gudrun Brunegård.

Motionen handlar om en helt ny bro och den gamla kommer således att stå kvar, enligt motionen.

Var en eventuell ny bro skulle börjar byggas, och hur den skulle finansieras får utredningen visa, säger Brunegård.

Långt fram i tiden

Brunegård betonar dock att det är en lång väg från en motion till ett faktiskt spadtag i marken. Men hon hoppas att hennes engagemang ska väcka frågan på allvar.

– Min förhoppning är att vi i sinom tid ska kunna se att det här arbetet inleds och tar fart – att man tar sikte på att man får en andra Ölandsbro, säger hon.

Se i klippet ovan, Gudrun Brunegård (KD) berätta mer om varför hon tycker att frågan ska utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.