– Vi har sett nu under utredningen det engagemang som finns på landsbygden. Finns där skola så kan man få inflyttning, säger Jan-Erik Andersson (C), vars förslag vann voteringen i en i övrigt oenig nämnd.
Av de 11,5 miljoner som ska sparas så beslutades att sex miljoner ska tas från grundskolan, tre miljoner från gymnasieskolan, en miljon från förskolan och en och en halv miljon förvaltningsövergripande.
Summan är nu given, men exakt vad man ska spara in på ska utredas – igen.
– Vi ska inte gå in i detaljer nu utan vi har bett förvaltningen att återkomma till nämnden om vilka åtgärder som ska vidtas för att komma in i ram, säger Markus Walldén (M), nämndens ordförande.
Uppmärksammad skolutredning
Redan i maj förra året såg politikerna att nämnden gick mot ett underskott på runt 15 miljoner kronor vid årets slut.
På grund av det ekonomiska läget har frågan kring skolornas framtid i Ljungby kommun aktualiserats.
En skolutredning presenterades i januari som bland annat gav förslag på på att vissa mindre skolor skulle avvecklas och elever flyttas.
Majoritet mot skolnedläggning
I februari gick Kristdemokraterna i Ljungby ut och berättade att de ville att tre mindre skolor – Bolmsö, Angelstad och Vittaryd skulle stängas.
Men när Socialdemokraterna två veckor senare meddelade att de skulle rösta emot skolnedläggningar blev det klart att det inte skulle finnas någon politisk majoritet för nedläggningar av skolorna, sedan även C och SD sagt nej.