– Våren kommer allt tidigare i hela landet. Insektstopparna kommer tidigare, fåglarna hinner inte anpassa sig. Även om de börjar häcka tidigare så hinner de inte med. Det är ett stort problem, säger Lars Ljungström, klimatstrateg på länsstyrelsen i Kalmar.
Klimatförändringarna orsakas av att människan släpper ut växthusgaser som bidrar till en global uppvärmning. Problemet har funnits länge och man kan även se konsekvenser av den ökade temperaturen. Enligt forskare är det med största sannolikhet klimatförändringarna som tros ligga bakom älgdöden på Öland. Det faktum att allt fler lövträd blir sjuka tros också vara en följd av klimatförändringarna.
– Många lövträd blir stressade i ett varmare klimat och är då mer mottagliga för svampsjukdomar och svampangrepp. Sedan tvistar forskare lite om ifall det enbart är klimatförändringarna som är orsaken eller inte.
Minskad biologisk mångfald
En högre medeltemperatur tros leda till varmare vintrar, men också fler skyfall.
– Effekten syns framför allt på den biologiska mångfalden. Många arter hinner inte med att anpassa sig till det nya klimatet och då försvinner de. Vi ser också en ökad risk för fler fästingar och parasiter i ett varmare klimat.
Men Lars Ljungström vill inte säga att allt är kört utan menar att det finns saker att göra för att påverka utvecklingen.
– Två viktiga saker är hur vi transporterar oss och hur vi äter. Väljer vi cykel, tåg och buss framför flyget och vegetariskt framför kött är mycket vunnet.