”Till följd av de allvarliga brister som upptäcktes i samband med kontrollen gjorde samhällsbyggnadsnämnden bedömningen att det fanns risk för människors hälsa” skriver kommunen i sitt beslut. Foto: Kalmar kommun

Kommun beslagtog över 300 kilo ost från torgförsäljare – kan vara hälsofarlig

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun har beslagtagit över 300 kilo ost från ett företag som sålde ost på Stortorget i staden.

Enligt kommunens beslut fanns det risk för människors hälsa.

Totalt 327,5 kilo ost beslagtogs av kommunen vid en oanmäld kontroll, vilket först rapporterades av Barometern.

Bröt kylkedjan

Stockholmsföretaget som transporterade osten från huvudstaden gjorde detta utan att använda en kylbil, vilket bröt kylkedjan.

I kommunens dokumentation går att läsa att osten som låg framme hade en innetemperatur på över 20 grader, trots att ostarnas förpackning angav +7 grader som högsta temperatur.

Även bristande hygien som gjorde att redskap inte kunde rengöras riskerade att föra över allergener mellan ostarna menar kommunens livsmedelsinspektör.

– I det här fallet bedömde vi att risken var väldigt hög att varorna skulle kommit ut på marknaden. Därför beslutade vi att omhänderta varorna, säger en livsmedelsinspektören som var närvarande vid kontrollen.

Hundratals kilo ost kan nu tvingas förstöras

Enligt kommunens beslut om beslaget av osten framgår att företaget måste bevisa att den inte är hälsofarlig trots bruten kylkedja. Annars kommer osten att förstöras.

Osten är i kommunens kylförvar.

Värdet uppskattas mellan 60 000–100 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.