Forskaren om Ölands djurpark: Fackets agerande kan leda till lönedumpning

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att agera på uppgifter om löner under kollektivavtal på Ölands djurpark, enligt Kommunal. Men forskaren Erik Sinander menar att facket är de enda som kan agera – och att de har ”starka vapen” att göra det med.

SVT Nyheter Småland har fått tag på dokument som visar den avlidne gästarbetaren Fanica Gherasims arbetstider, och perioden han arbetade på Ölands djurpark. När man jämför det med Skatteverkets inkomstuppgifter för Fanica, så visar det att han tjänade mindre än vad kollektivavtalet säger att man ska tjäna på en heltidstjänst.

Men Kommunal, som har kollektivavtal med parken, säger att de har svårt att agera på uppgifterna – eftersom ingen på parken är medlem i facket.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

–  Våra resurser går först och främst till våra medlemmar, säger Annelie Karlsson, som är ombudsman på Kommunal Sydost.

Hör hennes svar i klippet ovan.

”Starkt vapen”

I Sverige finns ingen lagstadgad minimilön, utan den svenska modellen går ut på att arbetsgivare och fackförbund sluter kollektivavtal. Och facket har en viktig roll i att motverka låga löner, säger forskaren Erik Sinander vid Stockholms universitet.

–  Det är bara facket som kan agera.

Facket kan driva frågan om skadestånd mot arbetsgivare som inte följer kollektivavtal, enligt flera experter som SVT Nyheter Småland pratat med. Erik Sinander beskriver också möjligheten till sympatiåtgärder som ”ett starkt vapen” mot lönedumpning.

På Ölands djurpark har uppgifter om låga löner och dåliga arbetsförhållanden har varit kända i över tio år – sedan gästarbetaren Marcin Wilk stämde parken.

Om en arbetsgivare har löner under kollektivavtalet och facket inte agerar. Vad får det för konsekvens?

–  Det betyder att den arbetsgivaren kommer undan. Och i förlängningen kan det leda till en låglönekonkurrens, säger Erik Sinander.

Kommunal: ”Uppgifterna räcker inte”

SVT har vid flera tillfällen sökt Ölands djurpark, som inte vill ge någon kommentar kring lönerna.

–  Det är bedrövligt, säger Annelie Karlsson, på Kommunal, när hon får se SVT:s uppgifter om lön under kollektivavtal.

Hon tror inte att uppgifterna räcker för att driva frågan, eftersom facket inte har tillgång till anställningsbevis, lönebesked eller scheman från parken. Men hon utesluter det inte.

–  Förbundet får ta beslut huruvida vi ska göra något eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet