Inför festivalen hade kommunen, polis och arrangören träffats för att diskutera insatser mot bland annat drogmissbruk på festivalen.
Festivalpersonal narkotikapåverkade
Under söndagen på festivalens sista dag påträffade polisen några av festivalarrangörens personal drogpåverkande. Några fall av rattfylleri har också rapporterats.
– Det är helt horribelt och absolut oansvarigt att vara narkotikapåverkad inte minst när man arbetar med så unga människor, säger Ann-Marie Fagerström.
Årets festival klassades av polisen som en särskild händelse. Polisen hade mycket större närvaro på plats och antalet fall av misstänkta narkotikabrott har aldrig varit så stort som i år.
Vill inte bli känd som ”knarkarkommun”
Emmaboda kommun vill inte bli känd för att vara en ”knarkarkommun” där minderåriga invigs i drogmissbruk och det höga antalet misstänkta narkotikabrott ska ses ett steg i rätt riktning menar Ann-Marie Fagarström.
– Det här är ett väntat resultat. Vi ser detta som ett första steg för att kunna lösa problemet. Vi måste först se hur omfattande problemet är för att kunna vidta åtgärder sedan, säger Ann-Marie Fagerström.
Nytt möte i höst
Tidigare i maj meddelade arrangören att årets festival var den sista. Om Emmabodafestival fortsätter att arrangeras i någon form har man alltså redan börjat komma åt problematiken med droger menar kommunalrådet.
– Vi lyckades höja åldern från 13 till 16 år och utan droger så skulle man få en bra festival. Det är många ungdomar som kommer hit för musikens kull, det ska man också komma ihåg, säger Ann-Marie Fagerström.
I höst väntas kommunen, polisen och arrangören att träffas för att summera hela bilden av festivalen.