Från och med 1 juli är kommunerna skyldiga enligt lag att bedriva brottsförebyggande arbete (se faktaruta). Det tycker nytillträdda säkerhetschefen Anna Flink är bra.
– Det ger en skjuts i rätt riktning att man på högsta politiska nivå ser att det här behöver resurser, säger hon.
Kalmar har på senare tid organiserat om sitt brottsförebyggande arbete till att mer uttalat omfatta hela kommunkoncernen.
”Kommunen ska inte bli en brottsplats”
Bland annat har de startat upp ett särskilt chefssamråd där alla förvaltningarnas chefer samlas och kan diskutera riskområden för brottslighet, det som Anna Flink kallar för ”mellanrummen”:
– Brotten begås i de mellanrum där vi idag inte tittar. Vad händer i mellanrummet mellan näringsliv och socialtjänst? Hur har vi det med svarta anställningar och hur ser vi till att det är vita pengar som flödar?
Det kan handla om att kommunen behöver göra utökad miljötillsyn, att sätta särskilda krav vid upphandlingar och markupplåtelse och att ha en tätare dialog med näringsliv och fastighetsägare, för att hitta skattefusk och lokaler som används till kriminell verksamhet.
– Många gånger tänker man kanske på att det är skola och socialtjänst som möter de här utmaningarna, men jag ser att de finns i hög utsträckning kopplade till den ekonomiska brottsligheten. Där behöver vi i kommunen förstå hur vi inte ska bli en brottsplats, säger Anna Flink.
Vad innebär den nya lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete?
Den nya lagen innebär att kommunerna ska:
• Ta fram en lägesbild där brottsligheten i kommunen och dess konsekvenser kartläggs. Lägesbilden ska uppdateras minst varannat år
• Ta fram en åtgärdsplan baserad på lägesbilden
• Ansvara för samordningen av det brottsförebyggande arbetet och ha en speciell samordningsfunktion, t.ex. ett brottsförebyggande råd. Kommunen ska se till att det man beslutat om genomförs
• Informera kommunens invånare om det brottsförebyggande arbetet
Källa: Lag om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete