Kommunstyrelsens ordförande i Älmhults kommun Elizabeth Peltola (C). Foto: Kajsa Oscarson

Kommunen positiva till utmaningen – men vägen fram är krokig

Uppdaterad
Publicerad

Café Linnea i Härlunda i Älmhults kommun har använt sig av möjligheten att utmana kommunen om matleveranser till bygdens äldreboenden. Kommunalrådet Elisabeth Peltola (C) säger att kommunen är positiva till utmaningen – men att vägen är allt annat än spikrak.

För fem år sedan valde Älmhults kommun att införa möjligheten om utmaningsrätt. Det innebär att vem som helst kan utmana kommunen om att ta över verksamhet som drivs av kommunen – och kommunen måste ta utmaningen på allvar. All verksamhet ligger på bordet, så länge det inte handlar om myndighetsutövning

Nu har alltså Café Linnea lagt fram just en sådan utmaning. Kaféet vill ta över matleveranserna till äldreboenden i bygden kring Häradsbäck och till förskolan i Häradsbäck.

– I ett första steg tittar man på om utmaningen är möjlig enligt lagar och regler. Sedan har utmaningen gått till tekniska nämnden, och de har sagt att det är möjligt, och skickat frågan vidare till kommunstyrelsen som ska ta ett beslut, säger Elisabeth Peltola (C).

Ett ja öppnar upp för andra

Café Linnea säger till SVT att man skulle kunna komma igång på en vecka om kommunen säger ja, men så enkelt kommer det inte bli. Skulle kommunen säga ja faller det nämligen under lagen om offentlig upphandling, en upphandlingsprocess som kaféet då måste vinna, och då är det öppet för fler att ge sig in i leken.

– Ja, om det går till upphandling är det ju öppet för att lägga anbud. Vi får inte skapa skräddarsydda upphandlingar för att en viss aktör ska få uppdraget, säger Elisabeth Peltola.

Utnyttjas sällan

Trots att möjligheten att utmana kommunen har funnits i flera år är det ovanligt att den utnyttjas, men det händer någon gång per år i Älmhult. I några fall har det också lett till att verksamhet har flyttats från den kommunala regin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.