Magnus Wallinder är socialchef i Ljungby kommun och han måste nu försöka lösa ett stort ekonomiskt underskott inom socialtjänsten. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Nekad assistanshjälp tär på kommunernas ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Tio miljoner kronor av Ljungby kommuns underskott inom socialtjänsten har gått till att hjälpa personer som fått avslag på sin ansökan om assistansersättning hos Försäkringskassan. En kostnad som tvingar socialtjänsten till besparingar inom alla verksamheter.

De senaste åren har allt fler nekats ersättning för personlig assistans av Försäkringskassan. Detta innebär att många av dem istället söker hjälp i den kommun de bor i.

Kommunen ska då bekosta hjälp för personal, särskilda boende och olika hjälpmedel i hemmet. Kostnaderna påverkar socialtjänstens budget i Ljungby, som redan innan dras med stora underskott.

Ökande kostnader för assistans

– Avslagen på personlig assistans har den tydligaste påverkan på ekonomin inom socialtjänsten. Tio miljoner kronor går under 2017 att hänföra till detta, säger Magnus Wallinder socialchef i Ljungby kommun.

”Det drabbar ju alla”

Socialförvaltningen i Ljungby kommun har ett prognostiserat underskott på 32 miljoner kronor för 2017, och nästan en tredjedel går alltså att hänföra till kommunens ökade ansvar för personlig assistans.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

– Sedan sommaren pågår ett jättearbete att få ner kostnaderna i alla verksamheter så det drabbar ju alla, säger Magnus Wallinder.

De flesta kommuner i Kalmar och Kronobergs län instämmer i bilden som ges i Ljungby kommun: att avslagen på assistansersättning från Försäkringskassan drabbar kommunerna ekonomiskt.

Vill ha statligt stöd

– Det som händer nu är ju att enskilda blir av med ersättning och ansöker om detta i kommunal regi istället. De har ju alltid rätt till hjälp men i en annan form och det blir kommunerna som blir kvar med kostnaderna, säger Magnus Wallinder.

Han tycker att staten borde gå in och hjälpa kommunerna för att undvika att andra verksamheter inom socialtjänsten drabbas.

– Jag tillsammans med många andra socialchefer i landet vill fästa uppmärksamhet kring frågan. Annars är risken att utsatta grupper ställs mot andra utsatta grupper, säger Magnus Wallinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökande kostnader för assistans

Mer i ämnet