Kommunalt kött från egna slaktdjur

Uppdaterad
Publicerad

Älmhults kommun byter strategi för att få lokalt producerat kött till äldreboenden och skolor. Hela slaktdjur ska köpas av en extern partner.

Älmhult köper varje år in köttprodukter för 1,4 miljoner kronor som serveras i skolor och äldreboenden. Nu vill kommunen – via en partner – i stället köpa hela slaktdjur och räknar med att erhålla högre köttkvalitet till lägre pris.

För att slippa gå omvägen över hela kedjan från köttdjur till leverans av färdiga köttprodukter planerar kommunledningen i Älmhult att använda sig av ett system, ”partnering”, som har utvecklats av byggbranschen.

Ser sig som pionjär

-Vi blir pionjärer på det här området, säger kommunens upphandlingssamordnare Johan Johansson.

Det finns ingen enhetlig definition på partnering men företeelsen kan beskrivas som ett slags utförandeentreprenad vid byggprojekt med tidigare och tätare samverkan mellan de skilda nyckelaktörerna.

Upphandlar partner

-Vi har tittat på hur byggbranschens aktörer samverkar med det gemensamma målet att nå bättre resultat. I stället för att köpa fläskkarré, nötfärs, lammkotletter och andra köttdetaljer till det eller det priset per kilo så upphandlar vi nu en partner som får se till att våra behov när det gäller köttprodukter tillgodoses, säger Johansson.

Partnern får köpa in levande slaktdjur, se till att de slaktas, hängs, styckas, bereds, förpackas och levereras. I uppdraget ingår också att sälja vidare de styckdetaljer som inte kommer till användning.

Kan vara en lantbrukare i trakten

Kommunen tänker sig att partnern är en småskalig producent, en lantbrukare i trakten eller ett mindre slakteri. Kanske man också kan ställa krav på ekologiskt eller närodlat.

-Det får avgöras i diskussioner med partnern, säger Johan Johansson.

Höga ambitioner

Kommunstyrelsens ordförande Elizabeth Peltola (C) hoppas mycket på inköpsmodellen.

-Vår kommun har höga ambitioner när det gäller maten till våra äldre och barn och har letat efter modeller som ger oss både god kvalitet och lokalt producerade produkter, säger hon.

TT: Ni är inte rädda att planerna står i strid med lagen om offentlig upphandling och EU:s upphandlingsregler?

-Nej. Kan byggindustrin, så kan väl vi.

Men Stefan Holm, näringspolitisk expert på tjänsteföretagens branschorganisation Almega, är inte så säker.

-Det kan nog bara avgöras i domstol. Principen vid all offentlig upphandling är likabehandling och att skattepengarna tillvaratas på bästa sätt, säger han.

Fakta

Fakta: Partnering

 * Partnering är ett begrepp som utvecklades av den amerikanska och brittiska byggbranschen och ska beskriva ett entreprenadförfarande med djupare samverkan mellan huvudaktörerna i ett byggprojekt.

* I Sverige introducerades partnering för tio-tolv år sedan och kan översättas med ”förtroendefull samverkan med det gemensamma åtagandet i fokus”.

 * Älmhult är först i Sverige att låna begreppet partnering utanför byggindustrin. Tanken är att kommunen, i stället för att själv upphandla färdiga köttprodukter, ska anlita en partner som får köpa in levande slaktdjur och med dessa ombesörja att äldreboenden och skolserveringar får sitt behov av kött tillgodosett.

Källor: Älmhults kommun, Arkitektförbundet SAR:s tidigare direktör Staffan Carenholm (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.