– Vi forskar genom att använda konst. Genom att själva agera som bortbytingar och röra oss i trollpack tillsammans med lantbrukare, skogsarbetare och andra konstnärer, säger konstnären, arkitekten och forskaren Katarina Bonnevier, som är projektets ledare.
Det handlar alltså om konstnärlig forskning, där frågeställningen undersöks genom att göra konst. Centralt i projektet är att skapa en relation till material genom att se på dem som troll skulle göra – ”Trollsyn”.
– Trollen går inte med på att det finns skräp. För allt som finns på jorden är användbart.
”Trollsyn”
En stor del av arbetet utförs på landsbygden i Småland och Östergötland, tillsammans med personer som har koppling till trakten. Efter utställningen kommer en del av konstverken föras tillbaka till skogen och ställas ut längs Östgötaleden.
Ni har fått 4,5 miljoner av vetenskapsrådet. Vad är samhällsnyttan i det här?
– Vi vet att skogen i dag är en viktig fråga och den frågan är väldigt infekterad. Vi tänker att vi kommer med ett slags tredje perspektiv. Och där är konsten fantastisk, för den kan hjälpa oss att lösa knutar som vi inte kan lösa genom att vara rationella och beräknande, säger Katarina Bonnevier.