Kostnaderna för hyrpersonal minskade under 2023 års sista månader i både region Kalmar och region Kronoberg. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kostnaderna för hyrpersonal går ner i Kalmar och Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar och Region Kronoberg sänkte sina kostnader för hyrpersonal under de sista månaderna förra året. Det visar siffror från Sveriges kommuner och regioner.

Under hela förra året lyckades tre av landets 21 regioner minska sina kostnader för inhyrd personal i hälso- och sjukvården. Region Kalmar hade en ökad kostnad på 7 procent för hyrpersonal på hela året, totalt 274 miljoner kronor, men under fjärde kvartalet minskade kostnaderna med sex procent jämfört med motsvarande period året innan.

– Vi har successivt blivit fler specialister i allmänmedicin tack vare en långsiktig satsning på ST-läkare, säger primärvårdsdirektör i region Kalmar län Niklas Föghner i ett pressmeddelande.

Hyrsköterskor anställdes

I oktober förra året anställdes bland annat ett tjugotal sjuksköterskor som tidigare arbetat som hyrpersonal.

– Det är viktigt att vi satsar på vår egen personal för det är bara de som kan och har möjlighet att utveckla vården, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Ökade kostnader

I Region Kronoberg ökade kostnaderna för hyrpersonal under förra året med fem procent jämfört med 2022., totalt hamnade hyrkostnaden för 2023 på 257 miljoner kronor enligt SKR.

Under sista kvartalet 2023 minskade dock kostnaden för hyrpersonal även i region Kronoberg med fem procent, jämfört med samma period 2022, enligt SKR.

– Vi kan nu se resultatet av ett systematiskt arbete som inleddes förra året. Sjutton personer som varit hyrsjuksköterskor tidigare är nu fast anställda, säger Martin Myrskog, regiondirektör region Kronoberg.

Region Kronoberg har som mål att 98 procent av personalen ska vara fastanställd.

– Vi kommer alltid att behöva hyrpersonal. Men att 98 procent av personalen ska vara fastanställda tycker jag är ett rimligt mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.