– Det säger ju sig självt, den som tillför plasten är den som har ansvar för att den försvinner. Och det är Kretslopp sydost medvetna om, säger Kjell Axelsson.
Han är ordförande i More Biogas och en av arkitekterna bakom den avsiktsförklaring som undertecknades för nio år sedan mellan Kretslopp Sydost och Biogasföretaget.
Tanken var ett lokalt kretslopp där matavfall skulle bli till fossilfri fordonsgas i Kalmars kollektivtrafik och gödsel på åkrarna. Men redan då var More Biogas kritiska till valet att sortera matavfallet i plastpåsar, säger Kjell Axelsson.
– Vi har jobbat sedan 2011 för att få Kretslopp sydost att byta till en biologiskt nedbrytbar påse.
KS: Vårt uppdrag att samla in matavfall
Förbehandlingen av matavfallet, där den tillverkas till slurry, har från start skötts av Kretslopp Sydost på deras anläggning Moskogen utanför Kalmar. Därför menar More biogas att de inte själva kunnat styra hur mycket plast som kommit in i systemet.
Kretslopp Sydost håller inte med:
– Vi har gjort det, men det är inte samma sak som att vi har ansvaret, säger Maria Schade, förbundsdirektör på Kretslopp sydost.
– Producenten av biogödsel måste säkerställa att man lever upp till kraven från bönderna. Vi har inget sådant krav, vi är inte certifierade. Vårt uppdrag är att samla in matavfall.
Avtal har sagts upp
SVT har tagit del av det avtal som skrevs mellan biogasföretaget och Kretslopp Sydost 2014, samma år som matavfallssorteringen drog igång.
Där står det att Kretslopp Sydost åtar sig att producera slurry och att parterna ”tillsammans” ska producera biogödsel med så få synliga föroreningar som miljöcertifieringen kräver. Men hur detta ”tillsammans” ska tolkas, och vem som bär ansvaret när kvaliteten brustit råder det idag delade meningar om.
Avtalet mellan parterna sades nyligen upp, eftersom Kretslopp sydost bestämt sig för att sluta förbehandla matavfallet själva och istället lägga ut uppdraget på en extern part. Just nu pågår en upphandling där ett av kraven på en ny leverantör är att den ska få bort mer plast från avfallsslurryn.
– Vi har verkligen försökt i sju år, men nu känner vi att vi inte kan göra mer. Det är inte rimligt att sopkollektivet står för en kostnad som normalt ligger hos producenten, säger Maria Schade.