Genom altandörren tog sig gärningsmännen in i lägenheten där rånet skedde. Foto: Bild från polisens förundersökning

Kriminella med vistelseförbud döms till nya fängelsestraff för rån i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Två av männen hade belagts med vistelseförbud i stora delar av Kalmar kommun, och rånet skedde bara ett par hundra meter från en förbjuden zon.

Två män med kopplingar till Norrlidennätverket och med vistelseförbud i delar av Kalmar kommun döms nu för att ha rånat en annan man i sitt hem i Kalmar.

Det var i början av september i år som de två männen tillsammans med ytterligare en gärningsman trängde sig in i en lägenhet i Kalmar. Där misshandlade och hotade de lägenhetsinnehavaren och stal pengar från bostaden.

Alla tre döms till tre års fängelse för rånet.

De tre männen är en 19-åring, en 23-åring och en 29-åring.

23-åringen och 29-åringen har kopplingar till det så kallade Norrlidennätverket, och vistelseförbud har utfärdats mot båda i delar av Kalmar kommun för att förhindra fortsatt kriminalitet i området.

Polisen Karl Ljungqvist ser positivt på möjligheten att kunna begränsa vilka områden som personer med koppling till gängkriminalitet kan vistas i.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen Karl Ljungqvist ser positivt på möjligheten att kunna begränsa vilka områden som personer med koppling till gängkriminalitet kan vistas i. Foto: Ludwig Fleetwood/SVT

Rånet i lägenheten inträffade bara ett stenkast från Norrliden där de två männen har vistelseförbud.

Alla tre har tidigare dömts för olika typer av narkotikabrott, rån och smash-and-grab kupper.

29-åringen döms också för övergrepp i rättssak efter att ha hotat lägenhetsinnehavaren genom att skicka meddelanden om att denne skulle dö om denne inte tog tillbaka sin anmälan.

Enligt tingsrätten är detta en anspelning som kan anses extra allvarlig, då 29-åringen har kopplingar till organiserad brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.