Kalmar län tycker att det är en bra idé att gå samman med Östergötlands län, medan förslaget ratas av Kronoberg.
De två ledande regionpolitikerna i region Kronoberg är båda överens i den här frågan och vill istället fortsätta ha det som idag, med en mindre region.
– Just nu ser jag inte vi att vi har ett medborgarstöd för en regionförstoring, säger Anna Fransson (S), styrelseordförande i Region Kronoberg.
– Vi tycker att det är lagom med den region vi har, säger Suzanne Frank (M), andre vice styrelseordförande i Region Kronoberg.
I Kalmar län är inställningen en helt annan.
– Kalmar län vill gärna ha en större region. Just nu ser det ut som om Östergötland och Småland är det bästa alternativet. Alla partier utan Sverigedemokraterna förordar en sådan lösning, säger Ulf Nilsson (S), styrelseordförarnde i Regionförbundet Kalmar län.
En helt ny karta
Det är på onsdag som regeringens indelningskommitté ska presentera en ny karta som, enligt dem själva, ska fungera som ett diskussionsunderlag för Sveriges framtida regionindelning.
För att bli ungefär jämnstort med Skåne måste Kalmar och Kronoberg inte bara gå samman med varandra, utan även med Jönköping och Östergötland, enligt den här tanken.
Politikerna i Kalmar stänger inte heller dörren för Blekinge om de skulle vilja vara med.
I Kronoberg tillägger regionrådet Anna Fransson (S) att de kan tänka sig ett samarbete mellan Halland, Småland och Blekinge.
Regeringen planerar att lägga fram ett betänkande i frågan under våren som sedan ska resultera i en proposition.
Förslaget till nya indelningar bygger på fyra huvudargument:
1) Regionerna ska bli mer jämnstora än de är i dag. Som det ser ut i dag bor mer än hälften av landets befolkning i de tre största regionerna.
2) Indelningen ska vara en grund för organisationen kring sjukvården. Samarbete kommer fortfarande att behövas gällande högspecialiserad vård men de gamla sjukvårdsregionerna kommer att försvinna.
3) Regionerna måste kunna bygga strukturer för regional utveckling. Det vill säga vara stora nog för att kunna bygga upp forskningsmiljöer och kompetenscentra och genomföra investeringar.
4) Dessutom ska de nya regionerna bygga på redan befintliga samarbetsstrukturer.