Fallet med den rumänska kvinnan i Kalmar som gång på gång stått på hustak och hotat att ta livet av sig har fått stor uppmärksamhet och frågan många ställer sig är: varför får hon inte någon hjälp av psykiatrin?
– Det är tragiskt och verkar vara väldigt svårt att få till en lösning, säger Charlotta Brunner, chefläkare på psykiatriförvaltningen.
Polisen menar att de fyra gånger kört kvinnan till psykiatriska mottagningen, men hon får ingen vård, varför inte?
– Frivillig vård är inte aktuellt från hennes sida. Vad det gäller tvångsvård uppfyller hon inte kriterierna, och då kan vi inte låsa in människor, säger Charlotta Brunner.
Motsätter sig vård
För att en person ska kunna bli tvångsomhändertagen, så kallad LPT-vård, krävs enligt Charlotta Brunner att tre kriterier är uppfyllda. Personen i fråga måste lida av en allvarlig psykisk störning, vården ska inte kunna ske utanför den låsta kliniken och personen ska själv motsätta sig vård. Om läkarna gjort bedömningen att kvinnan inte lider av en allvarlig psykisk störning får hon alltså inte tas in med tvång, och eftersom kvinnan själv inte vill ha kontakt med psykiatrin så går det inte heller att se över om några behandlingsinsatser skulle kunna vara aktuella.
– Det stämmer att hon varit här flera gånger och varje gång görs en ny läkarbedömning. Vad gäller den här personen har vi kännedom om henne. Hon har vårdats här tidigare. Det är en mycket komplex problematik där många myndigheter är inblandade och där vi inte kommer till någon lösning, säger Charlotta Brunner.
Svårlöst situation
Kvinnan som är rumänsk medborgare är hemlös i Sverige och eftersom hennes minderåriga barn bodde tillsammans med henne på gatan omhändertogs barnet av socialtjänsten.
– Det är inte riktigt vi som sitter inne med lösningen. Många myndigheter är inblandade, och inte bara svenska. Det är att hamna mellan stolarna, säger Charlotta Brunner.