Kommentarerna med sexisitk ton mot Elisabeth Anderberg, pressansvarig på Växjö Lakers, är ett vanligt grepp mot kvinnor på nätet. Det menar Elza Dunkels, internetforksare vid Umeå unviersitet som själv har blivit allvarligt utsatt.
– Sexism är en stark grundkraft och jag är övertygad om att det är därför kvinnor i större grad råkar ut för näthat, säger Elza Dunkels.
– Jag tror inte det handlar om att man tänker på att offret lider mer av sexistiska kommentarer. Hela vårt samhälle bedömer kvinnor utifrån utseende och det syns också på nätet. Vi måste jobba på själva samhällsstrukturen och normerna.
Kvinnors åsikter och kunskap ifrågasätts också i större utsträckning, vilket allt mer yttrar sig på nätet med kränkande kommentarer.
– Kvinnor måste ursäkta sig mer och försvara sig. När en man säger något så litar vi mer på att han vet vad han talar om.
Kan få allvarliga konsekvenser
För henne och många andra får kvinnohatet på nätet stora konsekvenser.
– Även om man är hårdhudad och har ordentligt med support hjälper inte alltid det. Det är svårt att slå ifrån sig även om man förstår att det är dem det är fel på. Man tackar nej till flera saker för att man inte tycker att det är värt det.
”Hatarna är inga specifika monster”
Enligt Elza Dunkels är det både män och kvinnor som skriver hotfulla och kränkande kommentarer riktade till kvinnor. Det handlar framförallt om att det blir lättare för vem som helst att använda en råare ton bakom en skärm.
– Hatarna är inga specifika monster. Det kan vara i princip en farmor eller farfar, säger hon.
Men mitt i allt hat menar Elza Dunkels att det finns de som stöttar och peppar på nätet.
– Det finns utrymme för nätkärlek också. Det går att sprida hat fort men det går lika snabbt att sprida stöttande och peppande kommenterare. De är en otroligt viktig del, att man stöttar varandra.