Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar rektor Caj Stigson varför det inte blev någon kursstart förra året. Foto: SVT

Utbildningen fick stoppas – ingen ville bli vindkraftstekniker i Uppvidinge kommun

Publicerad

I höstas skulle en ny yrkeshögskoleutbildning för vindkraftstekniker starta i Åseda i Uppvidinge kommun. Behovet av yrkesrollen är stort, men det blev ingen start på grund av för lågt söktryck.

Lernia har utbildningar till vindkrafttekniker i Sundsvall, Piteå och Skara, men vill också starta upp en utbildning i Åseda eftersom utbyggnaden av vindkraft är stor i Småland och södra Sverige.

Våren 2022 berättade SVT Nyheter Småland att utbildningen skulle starta i Åseda och bli den enda i sitt slag i södra Sverige.

– Det kändes lite snopet att det inte blev någon kursstart. Vi hade sju deltagare som skulle börja, men det blev avhopp i sista sekund, säger Caj Stigson, rektor på Uppvidinge lärcenter.

Nytt försök i år 

Nu har ansökningen öppnat inför höstterminens utbildning och på Uppvidinge lärcenter hoppas de kunna fylla de tio platserna till augusti. I år försöker de sprida informationen bredare, via bland annat sociala medier, arbetsförmedlingen och regionen. 

– Jag hoppas så klart att det blir helt fullt på de här tio platserna eftersom det är ett bristyrke, säger Caj Stigson. 

Stor utbyggnad av vindkraft

Det kommer att byggas många nya vindkraftverk runt om i Sverige de närmaste åren, vilket gör att behovet av vindkraftstekniker kommer bli ännu större. Bara i Uppvidnge kommun kommer det byggas omkring 115 vindkraftverk.

I hela Kronobergs län ska vindkraften byggas ut från att tillverka 0,02 TWh till 2 TWh om året, enligt en strategi från Energimyndigheten och Naturvårdsverket.

I Kalmar län är målet att bygga ut vindkraften till 3 TWh. 2020 hade de uppnått 1,13 TWh, vilket betyder att det då var 1,87 TWh kvar till målet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.