Persson vill utveckla landsbygden. Foto: TT

Landsbygdskommittén: Persson vill utveckla landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Statliga jobb i småstäderna, möjlighet att plugga på mindre orter, utflyttning av statliga myndigheter från storstäderna och bättre mobiltäckning på landsbygden. Det menar en enig parlamentarisk landsbygdskommitté i sitt delbetänkande.

Bakom förslagen står landsbygdskommittén, som under ledning av Kalmars kommunalråd Johan Persson (S) under torsdagen presenterade sitt första delbetänkande för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

– Vi fick ett väldigt bra mottagande – landsbyggdsministern är väldigt nöjd med delrapportern, säger Johan Persson (S) till SVT Nyheter Småland.

Förslag till ny politik

I dag saknas en sammanhållen nationell politik för landsbygden som på ett tydligt sätt tar avstamp i de utmaningar och möjligheter som landsbygden står inför. Regeringen beslutade därför i juni 2015 om kommittédirektiv till utredningen om en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. Kommittén ska lämna förslag till en ny politik som skapar förutsättningar för tillväxt, företagande, sysselsättning och boende på en attraktiv landsbygd.

– Det handlar om en styrmodell för hur staten kan ha en mer sammanhållen politik för landsbygden. Staten ska ta ett ansvar för att hela landet ska leva, säger Johan Persson (S) till SVT Nyheter Småland.

Fyra ställningstaganden

Landsbygdskommittén har i sitt delbetänkande enats om fyra ställningstaganden som man nu ska arbeta vidare ifrån.

Det handlar om snabb uppkoppling till alla, tillgång till högre utbildning, att flytta myndigheter från storstäderna och att skapa långsiktiga mål för utvecklingen av den svenska landsbygden.

Danmark som förebild

Kommittén ser Danmark som en bra förebild där man tagit beslut om att flytta 3 900 statliga jobb från Köpenhamnsregionen ut i landet.

Parlamentariska landsbygdskommittén ska lämna sitt slutbetänkande senast den 31 januari 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.