”Vi kommenterar inte enskilda ärenden”, säger ambulanschef Matti Pajaujis. Foto: Agneta Gustavsson/SVT

Landstinget försvarar vården – ord står mot ord

Uppdaterad
Publicerad

Ord står mot ord. Strokedrabbade Lilian Rönn menar att hennes symptom inte togs på allvar av ambulanspersonalen, som verkade tro att hon var drogpåverkad. Men ambulanspersonalen menar att man agerat helt enligt regelboken.

Vad som egentligen hänt utreds nu av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Mats Vendelius är handläggare:

– Om ett klagomål enbart handlar om bemötandet, då är det snarast patientnämnden som man ska vända sig till. Det är ingenting för Ivo.

Strokelarm

– Men i det här fallet handlar det inte bara om bemötandet. Man konstaterade ju en stroke i efterhand, och då ser vi en anledning att utreda ärendet. För IVO:s uppdrag är att utreda händelser som kan innebära patientskada.

I väntan på att IVO blir klar med sin utredning vill inte landstingets ambulanschef kommentera:

– Av princip kommenterar vi inte enskilda ärenden. I det här fallet avvaktar vi vad IVO kommer fram till, säger Matti Pajaujis, verksamhetschef för ambulanserna i Kalmar läns landsting.

TV: Se hela inslaget här

”Sluta larva dig!”

Både ambulanspersonalen och landstinget har lämnat in sina redogörelser till IVO.

Av personalens svar framgår att de kallades till en svårt sjuk patient i en ”ogynnsam miljö”. Kvinnan ligger på marken i bara underkläderna. När de försöker hjälpa in henne i huset orkar de inte hålla henne, utan hon faller till marken.

Enligt Lilian försöker de slita upp henne med orden:

– Skärp dig. Sluta larva dig, upp på benen.

Landstingets har en annan beskrivning av händelsen:

”Ambulanspersonalen ber patienten resa sig upp vilket hon till slut gör med hjälp”.

Akut tillstånd

Ambulanspersonalen och landstinget som grundar uppgifterna på loggtiderna hos SOS Alarm, hävdar att det tog två timmar innan patienten kom till sjukhus. Lilian och grannarna som larmade menar att det snarare tog tre timmar.

– Vi har ändå hållit oss inom den tidsram som finns för strokelarm att anlända till sjukhus inom fyra timmar, skriver ambulanspersonalen i sin redogörelse.

Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer är stroke ett akut tillstånd och grundregeln är att komma direkt till sjukhus.

– Behandling bör ske så fort som möjligt eftersom varje minut räknas för att minska risken för skador på hjärnan, säger utredaren Anna Lord på Socialstyrelsen.

Däremot finns det inga direkta rekommendationer om hur lång tid det ska ta att komma under vård. Bara att det ska gå snabbt.

Ingen lex Maria-anmälan

Lilian menar att ambulanspersonalen ägnade orimligt lång tid åt att leta efter droger i hennes bostad i stället för att köra henne till sjukhuset i Västervik. Hon hade sprängande huvudvärk, smärta i nacken, illamående med kräkningar. Hon såg också dubbelt och hade stickningar i armarna.

Orsaken var en stroke i lillhjärnan.

– Den kränkning och felbehandling som ambulanspersonalen utsatte mig för får inte hända, skriver hon.

Landstinget ser också allvarligt på händelsen och klassar den som en 3-4 på en skala där 4 är allvarligast (dödsfall, stor funktionsnedsättning). Det framgår av svaret till IVO.

Landstinget har möjlighet att göra en egen Lex Maria-anmälan till IVO om man anser att fel har begåtts. Men i det här fallet har det inte gjorts:

– Lagen säger att en anmälan ska göras om det handlar om en ”undvikbar allvarlig vårdskada”, säger chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund. Den här händelsen uppfyller inte de kriterierna. Därför Lex Maria-anmäler vi inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strokelarm

Mer i ämnet