Peter Rydasp, HR-direktör Foto: TT/ Henrik Montgomery och Landstinget i Kalmar

Kostnaden för inhyrd vårdpersonal minskar i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Notan för hyrläkare fortsätter öka på de svenska landstingen, men landstinget i Kalmar går mot strömmen. Där har de lyckats minska kostnaden.

Under januari till och med september i år har kostnaden för hyrpersonal ökat med en halv miljard jämfört med samma period året innan, det visar siffror från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Siffrorna visar också att det bara är tre av de 21 landstingen som haft en kostnadsminskning. Lanstinget i Kalmar är en av dem.

– Det är ett glädjande resultat. Vi har jobbat med en handlingsplan som infattar både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder, säger Peter Rydasp, HR-direktör på landstinget i Kalmar.

Enligt Peter Rydasp jobbar de med att öka landstingets attraktivitet. Han berättar om olika åtgärder som erbjudande om heltid, specialistutbildning till sjuksköterskor med lön, introduktions år av nya sjuksköterskor och rekrytering av nyanlända med hälso-och sjukvårdskompetens.

Försöker inte andra landsting också med de här åtgärderna?

– Åtgärderna skiljer sig sannolikt inte mycket åt mellan landstingen, men jag tror att vi började något tidigare i vissa av de här delarna, säger Peter Rydasp.

Oberoende 2019

Målet som SKL har satt upp tillsammans med alla landsting är att de ska vara oberoende av hyrpersonal 2019.

– Vi kommer inte var helt utan bemanningsbolag första januari 2019. Det är inte heller beskrivningen av vad ett oberoende betyder. Vi kommer till exempel under sommarsituationer fortfarande behöva plocka in bemanningsbolag, men inte i den utsträckning som vi har idag, säger Peter Rydasp.

Tre platser med sjuksköterskeutbildning

En annan del som HR-direktören lyfter upp när det gäller den lyckade rekryteringen av sjuksköterskor är att det finns utbildningar på tre platser i länet.

–Det finns sjuksköterskeutbildningar i både Kalmar, Oskarshamn och Västervik. Det har betytt mycket för rekryteringen av sjuksköterskor i framförallt norra delen av länet. Vi har varit med och delfinansierat utbildningen med Linnéuniversitet för att få en regional spridning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.