Länsstyrelsens beslut: Vargen från Sjundareviret får skjutas i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen beslutade länsstyrelsen i Kronoberg att varghannen som dödat ett flertal får i de södra delarna av länet ska skjutas. Beslutet om skyddsjakt börjar gälla när nästa angrepp sker.

– Det är ju självklart en drastisk och ovanlig sak när vi har så pass lite varg. Men den rör sig mer och mer här så det är något man får ta ställning till när problem uppkommer, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen i Kronoberg.

Vargen har sedan sommaren gjort sig hemmastadd vid länsgränsen där södra Kronoberg, norra Skåne och Halland möts. Den kommer från Sjundareviret, ett område söder om Stockholm.

Med hjälp av DNA-analyser har länsstyrelsen kunnat konstatera att det är Stockholmsvargen som ligger bakom flera attacker på får och nötkreatur i Markaryd, Älmhult och Ljungby kommun. Nu får den skjutas inom vissa delar av Kronobergs gränser.

– Det finns en så pass stor risk att det ska komma ytterligare angrepp på tamboskap i området, säger Magnus Lundmark.

Två veckors skyddsjakt

Skyddsjakten kommer inledas i samband med att nästa angrepp sker. Länsstyrelsen har då två veckor på sig att hitta och avliva vargen.

– Vi måste ju veta vart ungefär vargen är. Vargen kan ju röra sig på stora områden. Det är ju ingen idé att inleda en jakt utan att de facto veta att det är en varg som finns att jaga, och att det är rätt varg, säger Magnus Lundmark,

Skyddsjakten gäller bara den enskilda individen, och inga andra vargar. Nyligen fångades två vargar på en viltkamera av Länsstyrelsen Kalmar öster om Kosta, men det är alltså inte de vargarna som skyddsjakten gäller.

– Det finns tecken på att vi kan få ett vargrevir uppe i de nordöstra delarna av länet, på gränsen mot Kalmar län. Men det har vi inte fastlagt än, säger Magnus Lundmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.