– Man kan inte använda reservat och biologisk mångfald som ursäkt för att i praktiken låta de här skadorna spridas till privata markägare, sa moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter en flygtur i helikopter över granbarkborreskadad skog söder om Hultsfred i fredags.
Länsstyrelsen: Helt fel
Men det finns inget som tyder på att det skulle vara större risk att drabbas av granbarkborre kring ett naturreservat, kommenterar reservatförvaltare Daniel Cluer på Länsstyrelsen i Kalmar. I de fåtal fall där infekterade träd är väldigt nära produktionsskog, finns redan den möjligheten, säger Daniel Cluer.
– Jag reagerade starkast på det implicita påståendet att vi inte gör något. Vi jobbar aktivt med Skogsstyrelsen och med näringen för att hindra spridningen av granbarkborren.
Enligt Daniel Cluer har länsstyrelsen gjort åtgärder i tolv reservat i länet, bland annat med fällor och avverkning.
– Vi uppmanar de som känner sig oroliga att ta kontakt så tittar vi på vad vi kan göra.
Skogsstyrelsens expert: det löser inte problemen
Även Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsens expert på insekter, sågar lösningen. Stressade träd är en större förklaring till angrepp, än närhet till drabbade reservat.
– Torkstress avgör om de blir angripna eller ej. Så problemen i produktionsskog löser man inte genom att hugga i reservaten, säger han.
Forskaren: Svårt att påverka
Martin Schroeder är professor i skogsentomologi vid SLU i Uppsala. Ingrepp i naturreservat där det finns mycket granbarkborrar kan ha effekt för ett mindre antal skogsägare, menar han.
– De som har mark precis intill kan drabbas av spridning från reservat. Men reservaten påverkar inte utbrottet i stort, av det enkla faktum att skyddade områden med granskog i södra Sverige bara utgör en bråkdel av all skog. De allra flesta granbarkborrarna finns därför i den brukade skogen.