Det handlar om djur som vanvårdats eller behöver tas om hand av andra skäl.
– Det kan handla om en hund som bitit en annan hund, eller om en hund som är lös och springer på andras jaktmarker, säger Gunilla Johansson som är enhetschef på länsstyrelsen i Kalmar.
Tidigare låg ansvaret för att ta hand om, förvara, sälja eller låta avliva djur på polismyndigheten, men genom att länsstyrelsen fått ta över det ansvaret ska polisen få bättre förutsättningar att ägna sig åt kärnverksamhet.
Kan vara polisärende
Men polisen kommer fortfarande att jobba med en del ärenden som rör djur.
– Om en hund bitit en människa, till exempel, då handlar det ju om ett brott och då är det polisen som kommer att handlägga ärendet, säger Gunilla Johansson.
Fortsatt samarbete
– Men om det handlar om att någon inte hanterar sin hund på rätt sätt, genom att exempelvis låta den gå utan koppel, då är det hos oss på länsstyrelsen det hanteras. Så vi kommer även i fortsättningen att ha ett samarbete med polisen, för det är inte alltid så lätt att veta var gränsdragningen går.
Om aggressiva hundar ska omhändertas, har ni på länsstyrelsen rätt utbildning och kompetens för de arbetsuppgifterna?
– När det gäller omhändertagande av djur så kommer vi förhoppningsvis att ha leverantörer som sköter den biten., Vi kommer att vara med vid de tilllfällena, men vi kommer att ha särskild personal som kan just det. Så just nu har vi en upphandling ute, så vi hoppas att vi kan få leverantörer som är bra på det.
Fakta
Antalet omhändertagna djur i Kalmar län ligger på mellan 45 och 50 per år. Medan siffran för tillsynsärenden är långt högre, länsstyrelsen uppskattar att det handlar om omkring 300 ärenden per år.