Johanna Nihlén och Yvonne Thomsen har båda fått utbildning om den plattform som de ska använda som digitalt klassrum. Foto: Tomas Nyström/SVT

Lärare får utbildning i hur de undervisar på distans

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens rekommenderade under tisdagen att gymnasieskolor, universitet och högskolor ska bedriva distansundervisning med anledning av coronavirusets spridning. Från och med på torsdag går alla Växjös kommunala gymnasieskolor över till distansundervisning. På Katedralskolan får lärarna utbildning i hur den digitala plattformen, som ska användas i undervisningen, fungerar.

Undervisningen ska ske via en digital plattform där lärarna ska kunna samtala med eleverna med ljud och bild, genomföra föreläsningar och samtidigt visa presentationer för eleverna. Plattformen är tänkt att fungera som ett digitalt klassrum.

Lärarna utbildas av IT-pedagoger som redogör för hur den digitala plattformen fungerar. Det var under tisdagen som lärarna fick beskedet att de ska bedriva distansutbildning. Någonting som lärarna är positiva till.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

En dags förberedelse

Men samtidigt som lärarna är positiva till beslutet är en del oroliga över att de endast haft onsdagen att förbereda sig och lära sig den digitala plattformen som de ska använda i distansutbildningen.

Katedralskolan har också köpt webbkameror och andra tekniska hjälpmedel för omkring 70 000 kronor för att underlätta distansundervisningen.

I klippet ovan får du höra lärare berätta om hur de ser på distansundervisningen som startar på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet