Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Särskilt i Växjö är trycker på sjukvården extemt hårt. Nu ställs planerade operationer in. Foto: Region Kronoberg

Facklig kritik: Har inte fått mer personal trots inställda operationer

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg ställde in operationer för att flytta resurser till akuten. Men facket larmar nu om att de inte fått någon extra personal och att läget varit extremt ansträngt under jul- och nyårshelgerna.

Det var den 15 december som det första pressmeddelandet om att alla planerade operationer skulle ställas in kom. I det stod det bland annat så här: “För att minska belastningen ställs planerade operationer in till och med måndag och resurser tillförs till akuten.” 

Men facket larmar nu om att det inte blivit några extra resurser på akuten. I alla fall inte i form av personal. 

Inte mer personal i schemat

– Det är ingen direkt resursfördelning från operationsenheten som schemalagts hos oss, säger Johanna Vrågård, skyddsombud för Vårdförbundet, till SVT Småland.

Hon och Adam Karlsson, som är skyddsombud för Kommunal och undersköterska på akuten, säger till SVT Småland att akuten i viss mån avlastats av att planerade operationer ställts in. De har nämligen kunnat slussa vidare sina patienter till de platser som frigjorts på en av kirurgavdelningarna.

Inte fått mer hjälp än vanligt

Men personalmässigt känner de, trots ett extremt högt inflöde av patienter under jul och nyår, inte att de fått mer hjälp än vanligt.  

– Vissa dagar har det kommit ner en sjuksköterska och undersköterska från operation. Men även tidigare har vi haft en möjlighet att fördela om personal till oss när vi har haft hög belastning, säger Johanna Vrågård.  

Hon tror att operationsavdelningen haft svårt att hjälpa till eftersom de har haft en högre sjukfrånvaro än normalt. Men just därför hade hon önskat att ledningen valt att styra om resurserna på ett tydligare sätt.

– Det handlar ju om ett gemensamt ansvar och en tydlig styrning uppifrån hur man ska agera i de här höga belastningssituationerna.

Sjukhuschefen: Operationspersonalen har behövts på andra håll

Florence Eddysson Hägg, som är sjukhuschef säger att det bland annat är den stora sjukfrånvaron bland personalen på hela sjukhuset som har gjort att det varit svårt att öka resurserna på akuten. Operationspersonal har bland annat behövt hoppa in på barnakuten som varit hårt belastad på grund av RS-virus.

Men tanken var aldrig att schemalägga dem på akuten?

– Nej, så långt hade vi inte tänkt, säger Florence Eddysson Hägg till SVT Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.