Skådespelaren Linus Gustafsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linus Gustafsson är skådisen från Karlskrona som ständigt spelar smålänning. Men hur bra är han egentligen på att skilja på olika sydsvenska dialekter? Hör honom testa i klippet. Foto: SVT/Ida Andersson

Linus Gustafsson spelade smålänning i ”Smärtpunkten” – nu är det dags igen

Uppdaterad
Publicerad

Linus Gustafsson från Blekinge spelade smålänning i SVT:s prisade drama ”Smärtpunkten”. Nu är han aktuell som gymnasiekille från Växjö i en ny kortfilm. SVT Småland testade honom på skillnaden mellan olika sydsvenska dialekter.

– Här nere så hör vi ju skillnad på en Växjöbo och en Karlskronabo. Det finns ju ingen annan i hela landet som hör den, sa Linus Gustafsson med ett skratt när han intervjuades av SVT Blekinge om sin roll som ”Ola” från Rottne i SVT:s dramaserie ”Smärtpunkten”.

När SVT Småland träffar honom i Växjö, där han spelat in kortfilm under helgen, står han fast vid att han inte ansträngde sig för att prata annorlunda när han skulle föreställa smålänning.

Jag tänkte inte på det. Jag var bara så inne i karaktären.

”Kalmaritiska enklare för mig än för någon från Stockholm”

I sin marknadsföring uppger Linus Gustafsson att han kan skådespela även på skånska och öländska.

Kan du själv sätta ord på skillnaderna mellan de olika dialekterna?

– Man kan ju absolut höra skillnad, men jag måste nog komma i gång för att sätta dem. Och det är ju enklare för mig att sätta mig in i kalmaritiska än vad det är för någon från Stockholm.

Rätt dialekt avgörande för kortfilm där Linus medverkar

Just dialekten var en viktig faktor när regissören och manusförfattaren Nike Krantz valde ut Linus till rollen som gymnasiekillen Malte i kortfilmen ”Saga”. Filmen utspelar sig i Växjö, där Nike själv är uppvuxen.

– Jag har själv efterfrågat filmer som känns genuina där man inte gör narr av dialekter. Jag vill bredda filmsverige på det viset, säger hon till SVT Småland.

Filmens huvudroll spelas av Wilma G Sand från i Urshult i Tingsryds kommun.

Hör du skillnad mellan Linus Gustafssons olika sydsvenska dialekter? Testa dig själv i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.