En delad bild som visar tre sektioner. Den vänstra sektionen visar en helikopter som svävar över ett grönskande landskap. Den mellersta sektionen visar ett par i en närbild som interagerar, förmodligen i en romantisk stund. Den högra sektionen visar en uppsättning lila orkidéer i en naturlig miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att Petgärde gårdsby marknadsför de nya bostäderna med att det är nära till en helikopterplatta, och därför bara vill locka rika fritidsboende till ön, är ett argument som använts av kritiker. Hör Stefan Ottosson, projektledaren, bemöta det i videon. Foto: TT/Arkivbilder

Lista: Kritiken mot Petgärde gårdsby på nordöstra Öland

Uppdaterad
Publicerad

Ett modernt bondesamhälle med 80 nya bostäder runt Kårehamn där människorna i byn kommer bo permanent, hjälpas åt och leva i samklang med naturen. Eller ett turistmecka som ska locka fler fritidsboende till Öland, där byggnationen kommer exploatera jordbruksmark och förstöra biologisk mångfald? Åsikterna går isär.

I videon hör du Stefan Ottosson, som är projektledare, bemöta några av argumenten emot gårdsbyn som lyfts fram av de som är kritiska.

Han tror att mycket av kritiken beror på missförstånd och säger att Petgärde gårdsby har lagt ut information och bjudit in till samtal med föreningar och allmänhet för att förklara sina planer.

– Man kan inte nå alla, det kan finnas människor som tycker något annat och det får vi acceptera. Men det som är viktigt för oss är att allmänheten förstår vad vi ämnar göra, så man inte hittar på saker och ting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.