Stationsskylt med inställda tåg, Peter Aronsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson vill ha stora förändringar i sydvästra Sveriges järnvägsnätverk. Foto: SVT/Keith Foster

LNU-rektorn: Tågförseningar förstör vår verksamhet

Publicerad

Linnéuniversitets rektor Peter Aronsson är väldigt kritisk mot läget på järnvägen i Småland just nu. Han menar att tågförseningar mellan campus i Växjö och Kalmar måste bort om universitetet ska erbjuda utbildningar på båda ställen.

–Man måste investera i järnvägen utanför storstadsregionerna. Nu har man en plan för sträckor som Stockholm-Norrköping, Göteborg-Borås, men sydöstra Småland är liksom inte med på kartan, säger en upprörd Peter Aronsson.

I en debattartikel i tidningen Barometern i helgen skrev Aronsson om augustimånaden, och hur Trafikverkets egna siffror visade att förseningar för en tågpendlare Kalmar-Växjö uppnådde 8 timmar och 20 minuter, medans det på den omvända sträckan var hela 14 timmar.

Lärare som inte kommer fram till lektionerna

– För oss på universitetet, med campus i Växjö och Kalmar, betyder detta att det inte går att bedriva vår verksamhet. Lärare kommer inte fram till lektionerna och studenter blir strandsatta. säger Peter Aronsson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.