– Det som jag har varnat för tidigare har nu visat sig vara riktigt, säger LRF-medlemmen Börje Magnusson, och syftar på förra veckans vildsvinsskador på Alvaret på södra Öland.
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, hade 2012 ett möte där alla avdelningar var representerade. Då var alla överrens om att vildsvinen borde utrotas från Öland.
Mjölkproduktionen hotad
Så har det inte blivit och Börje Magnusson tycker att LRF skulle varit tuffare från början.
– Vi har en väldigt stor mjölkproduktion på Öland som kräver väldigt mycket foder och vi har redan sett att fodret är utsatt. Vi har också unika biotoper med orkidéer och dessutom markhäckande fåglar som hotas, säger Börje Magnusson.
Själva begränsa vildsvinsstammen
LRF och de öländska kommunerna har tidigare lämnat in ett förslag på en egen förvaltningsplan över vildsvinen till länsstyrelsens Viltförvaltningsdelegation. Syftet med planen var att LRF och ölandskommunerna själva skulle få kontroll över hur mycket vildsvin som ska finnas på Öland.
Delegationen gav avslag på LRF:s plan.
– Man ansåg inte att den avvek så mycket från förvaltningsplanen som finns för hela länet, säger Helén Wåhlstrand Persson, på länsstyrelsens djurenhet.
Var syftet med den nya planen att utrota vildsvinen?
– Man kan tänka sig att grundplanen var det, men det var inget som stod uttalat. Vildsvinen är en del av det svenska viltet, så det finns inget stöd i lagen för en utrotning, säger Helén Wåhlstrand Persson.
Börje Magnusson är medveten om att det saknas stöd i lagen för utrotning av vildsvinen.
– Man borde kräva en lagändring, men det är min personliga åsikt och inget som LRF står bakom, säger Börje Magnusson.