Luciatåg med plakat med slagord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra luciasångerna Foto: SVT/Ricardo Garcia

Luciaaktion på LNU – vill öka tempot på jämställdhetsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Anställda kvinnor på Linnéuniversitetet har tröttnat på att jämställdhetsarbetet går i snigelfart och under onsdagen anordnades ett luciatåg i jämställdhetens tecken vid campus i Växjö.

– Det här arbetet är något som måste bedrivas varje dag. Vi hoppas att det ska leda till en ökad medvetenhet på Linnéuniversitetet och svenska universitet i allmänhet, säger Liv Nilsson Stutz, professor i arkeologi. 

I november var det 150 år sedan landets universitet öppnades för kvinnor, men fortfarande är bara omkring en tredjedel av professorerna kvinnor på universiteten runt om i landet.

Det pågår ett jämställdhetsarbete på Linnéuniversitet, men enligt initiativtagarna till luciaaktionen går arbetet alldeles för sakta. 

– Jag har varit i universitetsvärlden sedan 90-talet och suttit i alla möjliga jämställdhetsråd. Det har gjorts jämställdhetsplaner, men sedan har de bara blivit pappersprodukter. Vi ser hur dörrarna ändå är stängda, säger Torun Elsrud, docent i sociologi.

Droppen var en enkät 

47 kvinnliga professorer och docenter på Linnéuniversitetet fick svara på en enkät i början av året om hur de upplevde jämställdhetsarbetet. Nästan ett år senare hade svaren ännu inte publicerats, vilket fått droppen att rinna över hos initiativtagarna till Luciatåget. 

– Man använder vår tid och säger att det är viktigt. Sedan visar det sig att enkätsvaren inte blir någon rapport. Vi ser det som ett tecken på att jämställdheten fortfarande inte tas på allvar, säger Torun Elsrud.

Dragit ut på tiden

Universitetsdirektören Therese Iveby Gardell beklagar att arbetet med enkäten dragit ut på tiden och säger att det beror på att de personer som lett arbetet har bytt arbetsuppgifter. 

– Det har gjort att det dragit ut på tiden. Vi är överens om att det inte är bra och vi hade hoppats på att det skulle gå fortare. Vi kommer fortsätta arbetet med enkätstudien och vi har en organisation som kommer hantera den, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.