Den 30 december 2019 lämnade Fatima Alnabhan, ordförande för kulturföreningen Fyren i Västervik, in ett e-förslag till kommunen. Hon föreslår badtider några timmar i veckan eller varannan vecka i simhallen endast för kvinnor.
Den 30 januari hade e-förslaget fått 96 underskrifter vilket är långt över kravet på 20 stycken för att förslaget ska tas upp av kommunledningen. Beslut i frågan väntas komma under de kommande veckorna men redan nu tar Moderaterna i Västervik tydlig ställning i frågan.
– Om förslaget skulle gå igenom då har vi vikt oss för mörka krafter. Det skulle betyda ett steg bakåt för jämställdheten och det är något vi inte kan acceptera, säger Jon Sjölander (M).
”Jobbat i många år för jämställdhet”
Vad är det för mörka krafter menar du?
– Vi kan inte acceptera att skilja på människor och människor. Vi har jobbat i många år för att komma långt med jämställdhet i vårt samhälle men det finns krafter i samhället som försöker hela tiden. Det är hederskultur, en mörk kraft, där männen sedan långt tillbaka i tiden bestämt över kvinnor och hävdar att de inte får vistas i en simhall. För de kvinnorna har det blivit naturligt och det är inte konstigt att de tycker så, säger Jon Sjölander (M).
Förslaget skulle bidra till ökad jämställdhet eftersom fler kvinnor skulle kunna ta del av samhället, menar initiativtagaren.
– Utan den här åtgärden kommer inte kvinnor att söka sig till simhallen. Vi vill istället att de får anledning att lämna hemmet och lär sig simma. Det kommer göra att de kommer i kontakt med samhället på ett öppnare sätt vilket är bra för jämställdheten, säger Fatima Alnabhan till SVT Nyheter Småland.
– Jag respekterar den åsikten men någonstans har någon bestämt att det ska vara så. Det är män i grund i botten från de här kulturerna som styrt upp att det ska vara så här, att kvinnor inte ska få vistas bland andra män. Ett svenskt samhälle kan inte acceptera det, här är vi vana att bada tillsammans och det är åt det hållet vi ska arbeta, säger Jon Sjölander (M).
Hur ska man göra för att kvinnor som inte vill bada i männens närvaro ska kunna ta del av en allmän service som simhallen?
– Vi måste fortsätta arbeta med information och utbildning om hur det fungerar i Sverige. I andra ledet ska vi jobba för att göra simhallen mer trivsam, ordning och reda i badhuset och se till att vi har rätt värderingar i simhallen.
– De får arrendera simhallen men vi som kommun ska inte ligga bakom separata badtider för kvinnor och män, säger han.