Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjens advokat Sorina Fritz anser att svenska myndigheter borde åka till Rumänien för att leta efter potentiella vittnen kring dödsolyckan på Ölands djurpark. Foto: SVT

Efter dödsolyckan: Gästarbetare på Ölands djurpark har inte förhörts av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Två rumänska gästarbetare som var på Ölands djurpark när deras vän stångades ihjäl i augusti i år har berättat detaljerat om olycksdagen. Ändå har ingen av dem förhörts av den svenska polisen.

– Som det ser ut nu kommer ”sanningen” bara från ett håll, och det är arbetsgivarhållet, säger advokat Sorina Fritz, som företräder den döde mannens familj.

Den ende som hittills har uttalat sig offentligt om vad som hände när 58-årige Fanica Gherasim stångades ihjäl på Ölands djurpark, är Richard Berglund. Han är parkens driftsansvarige och son till ägaren, Barbro Hägg.

Dagen efter olyckan berättade han att han såg hela förloppet. Och i den första polisanmälan finns bara en person uppskriven som vittne.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Gästarbetarna åkte hem

Men Fanicas familj har fått uppgifter från hans hemby som säger att det var en annan rumänsk gästarbetare som först upptäckte vad som hade hänt, och att Richard Berglund då inte var på plats.

– Vi har försökt ta reda på mer men allt är så vitt jag förstår hemligt, säger Fanicas svärdotter, Andreea Gherasim till SVT. 

Familjen tycker att uppgifterna borde undersökas.

Gästarbetarna lämnade Sverige efter olyckan och ännu tre månader senare har den svenska polisen inte försökt nå dem.

– Som jag förstått det har de inte sett själva händelseförloppet och då kan de inte tillföra särskilt mycket, säger Jan Olin, åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö, som leder utredningen.

”Knacka dörr”

Men familjens advokat, Sorina Fritz, menar att gästarbetarna ändå är relevanta att förhöra.

Deras arbetsrutiner och det generella säkerhetsarbetet kan påverka bedömningen av om arbetsgivaren varit oaktsam. Det är också nödvändigt för att kontrollera om arbetsgivarens beskrivning av händelseförloppet är korrekt, menar hon.

– För att det svenska rättsväsendet ska få veta vad som faktiskt har hänt, måste någon komma hit och leta upp dem, mer eller mindre knacka dörr, säger hon.

När SVT frågar åklagaren hur han kan veta att gästarbetarnas uppgifter inte är relevanta utan att prata med dem, hänvisar han till förundersökningssekretess. Inte heller Arbetsmiljöverket, som gör en egen utredning av olyckan, har sökt männen.

SVT har nått gästarbetarna, som inte vill bli intervjuade. SVT har sökt parkens ägare, Barbro Hägg, och parkens dritftsansvarige, Richard Berglund, för en kommentar. Enligt deras advokat vill de inte kommentera, så länge det pågår en förundersökning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet