Två kvinnor, en blond och en med hijab tittar in i kameran. De sitter vid ett bord och framför sig har kvinnan till höger i hijab ett block och en penna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Eliasson tröttnade på att kommunen inte gjorde mer för att rusta nyanlända i vårdyrket – hör henne berätta om språkkursen hon startat i klippet. Foto: Anne Torvinen/SVT

Mammalediga Elin lär nyanlända vårdsvenska – ”Borde gjorts för länge sen”

Uppdaterad
Publicerad

När undersköterskan Elin Eliasson i Älmhult gick på mammaledighet i höstas bestämde hon sig för att starta en kurs för nyanlända i vårdsvenska.

– Kommunen gör inte tillräckligt för att rusta personalen med bättre svenska. Jag tycker vi ska lägga ribban högre, säger hon.

Bakgrunden är att Älmhults kommun förra året fick kritik från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för personalens bristande språkkunskaper. Det fick Elin Eliasson att vilja göra något.

Under kursen får deltagarna lära sig viktiga ord för att kunna vårda patienterna på ett säkert sätt men även hur orden används för att undvika såra eller kränka någon.

– Gammal är ett ord som vi undviker och använder ordet äldre istället när vi pratar om våra brukare inom äldreomsorgen. Det är kunskap som personer som jobbar inom vården behöver känna till, säger Elin Eliasson.

Gratis kurs

Vid varje tillfälle dyker mellan 6-7 personer upp och kursen är gratis, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Älmhult.

Hör kursdeltagaren Naba Yasmeen berätta om hur hon haft nytta av kursen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.